Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.05.21. 12:50 emmausz

X-edik püspök könyvét olvasom. Ezúttal azt, hogy Pápai Lajos mit gondol a világról, az Istenről, az emberről. Az első, ami feltűnik: Kicsi ez az ország. Bizonyos nevek, bizonyos örökben, bizonyos vonatkozásokban fel-feltűnnek. Mócsy atya, akinél vizsgázott a börtönben, aki jezsuita csúcstehetség. Emődi László, aki lelkigyakorlatot tart papoknak, s értésére adja, hogy nem kell sietni, mert minden húzásával az Isten tenyerén van az a pap, aki komolyan hisz Benne. Emődi L. a regnum eleje volt. László Gábor, aki népünk vezetője, papja volt  évtizedekig, s aki az egyházi zenét tanítja Esztergomban nekik. Bagi István  püspök, aki súlyos cukros, nem kezelteti magát, s aki korábban  nálunk káplán az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején, akit - mint Hetényi V. K. megírja - emberi méltóságában szörnyen megaláztak a kommunisták. Konzili Pali, akihez számos kirándulás emléke fűz bennünket, s akit 3x említ, mert együtt rúgták ki őket a szemináriumból. Sorolhatnám még a neveket és eseményeket, melyek felőle és felőlem is tudottak, ismertek, szeretettek, becsültek.
Sok érdekes adalék adódik. Olyan szellemi történések, megfogalmazások, melyek benne a főpapban és bennem a királyi papban egyaránt felmerültek, s melyek többé-kevésbé konszonánsak bennem vele. 
Pl. az, amit a lelkiségi mozgalmakról ír. Hogy ti. akkor jók, ha az egész egyház felé fordulnak szolgálatukkal.
Vannak eredeti, eddig mástól nem ismert gondolatok. Ezek közül a legszembetűnőbb: Nemcsak lelki erő van, hanem idegi erő is. Azaz korlátlan módon nem terhelhető sem a lélek, sem az ember idegrendszere. Kár, hogy könyvét sem olvasta át gondosan senki. Különben Dannels helyett Daneels szerepelne belga főpapként, De Lubac helyett végig de Lubac szerepelne, Aeropágosz helyett Areopágusz, Tertio Millennio Adveniente is kis 'm' és 'a' betűvel, ahogyan az helyes.  És megmaradna egyféle írásmódnál  a zsinatokat illetően.  Akár a nagy-, akár a  kis kezdőbetűnél. Stb, stb.
Mindent egybevéve Pápai Lajos hiteles ember. Áldja meg életét és munkáját az Isten!

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr75167251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása