Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?

Utolsó kommentek

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: Ja, máshol...:) (2018.08.26. 11:18) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: 8 fok? Jól lehült... (2018.08.26. 11:16) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • emmausz: Lehet, hogy megtette, bár váratlanul érhette a halál. R.I.P. (2018.08.03. 19:09) Mi újság?
 • Utolsó 20

2017.06.28. 07:00 emmausz

Iván és Sean

Igen sokféle szótár van ma forgalomban és szakszótár is. Még sincs mindenféle. Van szlengszótár, tele efemer kifejezésekkel, de nem tudok róla, hogy valamelyik szótárban benne volnának a keresztnevek.
Pedig lehetnének. S ha már...
Olyan szótárt kellene szerkeszteni, amelyikben a kultúrkörünkben legsűrűbben előforduló nyelveken szerepelnének a sűrűn használt keresztnevek. Valamiért külön él bennem az orosz Vaszilij és a magyar László. Nem gondoltam rá, hogy ez ugyanaz a név. Ugyanígy nem is olyan könnyű kitalálni, hogy a János az Iván, a John és a Sean mind egy név. Azt is nyelvenként kellene megadni, hogy melyik a legsűrűbben használt becenév az adott keresztnévhez.
Ki gondolná, hogy a Mária beceneve a Riska, Erzsébeté a Böske, és a Csöre, az Emőkéé a Mőci, Istváné a Pisti, oroszban a Sztyópa stb, stb.
Ma a feladat megoldása egyszerűbb volna, mint valaha. Segítene benne a számítógépes háttér.
Rajta, szótárkészítők.
Ízelítő a Róm 9. f.-ből:
 III. A ZSIDÓ NÉP ÉS AZ EVANGÉLIUM
A zsidó nép meghívása
Igazat mondok Krisztusban, nem hazudom. Tanúskodik mellettem lelkiismeretem a Szentlélekben. Nagy a szomorúságom ... test szerint közülük származik Krisztus, aki mindenek fölött való, mindörökké áldott Isten,...: az ígéret gyermekeit nevezik utódnak...: „A maga idején eljövök és Sárának fia lesz.” ... Rebekka ezt a kinyilatkoztatást kapta: „Az idősebb szolgál majd a fiatalabbnak.” Az Írás: „Jákobot szerettem...” Mit szóljunk ehhez?... Isten megmondta Mózesnek: „Azon könyörülök, akin könyörülök, annak irgalmazok, akinek irgalmazok.” ... Ember, ki vagy te, hogy vitába szállsz az Istennel? Vajon megkérdi-e az anyag megmunkálóját: Miért csináltál ilyennek? Vagy nincs-e hatalma a fazekasnak, hogy ugyanabból az anyagból az egyik edényt díszesre, a másikat közönségesre formálja? Ozeás: Népemnek hívom azt, amely nem népem, s kedveltnek azt, amely nem kedves nekem... az élő Isten fiainak hívják majd őket. Izajás: Ha annyi is Izrael fiainak száma, mint a tenger fövénye, csak a maradék üdvözül... A pogányok ... a hitből igazultak meg. A zsidó nép viszont, amely törekedett a törvényből eredő megigazulásra, nem jutott el a törvény teljesítésére. Vajon miért? Mert tettekkel igyekezett teljesíteni ... írva van: A botlás kövét és a botrány szikláját teszem le Sionban, s nem vall szégyent, aki hisz benne. Közöm. – Nem a törvény által, nem a tettek által, hanem a hit által jön a megigazulás. Isten a Benne hívőknek osztja kegyelmét. – Nemcsak a próféta, Pál is használja a fazekas és az agyag viszonyát plasztikusan mutató képet. Az agyag vagy engedelmes, vagy újra gyúratik. Mindenesetre nem dumál vissza, hanem hagyja magát formálni. Ez a mi dolgunk is. Mindnyájan az Isten kezében vagyunk. És ellenállunk a gyúrásnak, az alakításnak vagy sem? This is the question. Vajon a márvány kikéri-e magának, hogy Michelangelo lepattintgassa róla a fölösleget, ami nem tartozik Mózeshez?    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9112625225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.