Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.07.16. 10:31 emmausz

Tréfás zenék

A tréfás zenék szerzői tréfás emberek. Humoros emberek. Haydn pl. a búcsúszimfóniájában a szólamokat, a pultokat felállítja sorban, és távozásra készteti darabjában. Ezzel utal rá, hogy a herceg elfeledte őket szabadságra küldeni. Üstdobverés szimfóniájában egy halk rész andalító közepén az üstdobot fortissimóval szólaltatja meg, hogy el ne aludjon a hallgatósága.
Ugyanő komponál Mozartnak egy zongoradarabot, amelyben messzire távolítja a jobb- és balkézzel történő játszanivalót, s ír néhány hangot, melyet csak egy harmadik kéz tudna lejátszani, vagy egy nagy orr, amilyen Mozartnak is volt. Íme, a zene humora.
Persze a nóták szövege is tartalmazhat és tartalmaz is humort. Mégpedig a legkézenfekvőbb, legközvetlenebb formában. Az éneklő elképzelheti, hogy milyen is a száraz tónak nedves partja, ahol a döglött béka kuruttyol. Elképzelheti, hogy milyen, amikor sárgarépa, petrezselyem, rohadt tök nyílik a kedves ablakában. Elképzelheti, hogy milyen, amikor fölmászik a nyúl a fára, és olyan szépen kukorékol, mert piros csizma van a lábán, hogy ne süssön a nap a szemébe.
A daloskönyvek külön fejezetben hozzák a tréfás dalokat.
Néhány általam kedvelt: Három szabó legények; Házasodik a tücsök; Ugyan, édes komámasszony; Sárga a liba bögye; Szélről legeljetek; A rátóti legények; Virágéknál ég a világ; Zöldre van a rácsos kapu festve; Amikor még nem volt vasút Egerbe, Fenn a falon fenn a falon;  Már minálunk, babám; Nád a házunk teteje; Söprik a pápai utcát; stb., stb.   
Ízelítő az 1Kor 11. f.-ből:
Legyetek követőim, mint ahogy én Krisztus követője vagyok.

Utasítások az istentisztelettel kapcsolatban
... a férfi feje Krisztus, az asszony feje a férfi, Krisztus feje pedig az Isten... viselje az asszony annak jelét, hogy hatalom alatt áll... az Úrban sem férfi nincs asszony nélkül, sem asszony nincs férfi nélkül, mert bár az asszony a férfiből lett, a férfit az asszony szüli, így végül is minden Istentől van... az asszony hosszú haját fátyol gyanánt kapta. Ha meg valaki tovább akarna vitatkozni, hát nekünk ez nem szokásunk, sem Isten egyházának.

Az Oltáriszentség ünneplése
...Amikor egybegyűltök, ...étkezéskor ki-ki a saját vacsoráját veszi elő, hogy elfogyassza, s az egyik éhen marad, a másik pedig dőzsöl... Urunk Jézus elárulásának éjszakáján fogta a kenyeret, hálát adott, megtörte, és így szólt: „Vegyétek és egyétek, ez az én testem értetek. Ezt tegyétek az én emlékezetemre.” Ugyanígy vacsora után fogta a kelyhet, és így szólt: „Ez a kehely az új szövetség az én véremben. Ezt tegyétek, valahányszor isztok belőle, az én emlékezetemre.” Valahányszor ugyanis e kenyeret eszitek, és e kehelyből isztok, az Úr halálát hirdetitek, amíg el nem jön...  aki méltatlanul eszi a kenyeret vagy issza az Úr kelyhét, az Úr teste és vére ellen vét...  aki csak eszik és iszik anélkül, hogy megkülönböztetné az (Úr) testét, saját ítéletét eszi és issza. Ha az Úr ítél meg bennünket, fenyítésünkre szolgál, hogy ezzel a világgal együtt el ne kárhozzunk... ha étkezésre gyülekeztek, várjátok meg egymást. Közöm. – Íme, egy újabb páli szekvencia: ki kinek a feje. Isten Krisztus, férfi, nő... aztán magyarázza... Na, erre aztán nagyon illik a mondás: „értsd jól!” Próbálom. Nem azt mondja, ki kinek ül a nyakában. Egészen másról szól. – Nem szeretek vitatkozni. Szeretem Pált, mert ő se. – Pál nem bolt jelen az utolsó vacsoránál. Szem- és fültanúk emlékezetére hagyatkozik. Pontosan idéz. Az örök kérdés, hogy abszolúte méltó módon vehetjük-e az Úr testét? Nem szeretnénk saját ítéletünket (v)enni. Akaratunk szerint biztosan. – Várjuk meg egymást étkezésre gyülekezve – tanácsolja Pál híveinek. Meg nekünk, akik hajlamosak vagyunk külön-külön nyitogatni a hűtőszekrény ajtaját.    

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2812667315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása