Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.12.23. 10:00 emmausz

Nem úgy van most, mint vót régen…

Úgy hírlik, hogy az USA-ban hamarosan törlik a tantárgyak közül az írástanítást. Nem kell megtanulni kötött betűkkel kézzel írni, a kézírás szerepét átveszi a billentyűzet kezelésének megtanulása, ha egyáltalán kell még tanítani.
Pedig.
Pedig valamikor a néma levélsorok az olvasó képzeletében megidézték azt az illetőt is, aki a levél szövegét fogalmazta. Nem kellett ahhoz grafológusnak lenni, hogy az ember képet alkosson a levelet íróról. Cs. többször hangsúlyozta, pl. hogy szereti leveleimet olvasni, mert az ákombákomok megfejtése sokszor huzamos időre ellátja rejtvényfejtési feladattal. Na hiszen…
Ma már alig kapok valakitől kézzel írt üdvözlőlapot (levelet egyáltalán nem). De kétszer az évben igen. És mindkét alkalommal meglep a kapott íráskép tisztasága, az alkalmazott betűhurkolás milyensége, egyáltalán az, hogy valaki veszi a fáradságot, és sk. megfogalmaz egy gondolatot másoknak.
Szerintem a gépi és kézi levelezés között akkora a különbség, mint egy festmény és egy reprodukció között.
A kézírás árulkodik arról a személyről, aki elküldte üzenetét. A gépírás pedig többnyire az általánosan elterjedt Times New Roman betűtípussal készül, és egyetlen előnye, hogy talpas betűi vezetik az olvasó szemét a soron olvasás közben. Egyebekben hótt unalmas mindig azonos jeleket látni.
Ezért aztán egyre inkább értékelem szüleim, nagyszüleim levelezésének azt a részét, amely valamilyen oknál fogva megmaradt, és amelyet halálomig kincsként őrzök.
Ember írta embernek, lélek kereste a másik lelkét. Méltóságot hordoznak a kölcsönösség jegyében. Jó megfürödni bennük. Ma már igazi műalkotásoknak tekintem őket. Stílussal, formával, témával és eszmei mondanivalóval, szereplőkkel, élethelyzetekkel, humorral, drámával, olykor homályos, virágnyelven fogalmazott utalásokkal.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5613519949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása