Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.12.24. 20:37 emmausz

Karácsonyokról tőmondatokban

Aurél bácsi hegedül. Stille Nacht. Rezegteti a hangokat. Na jó, vibrálja.
***
Egyikünk a Micimackó könyvet kapja ajándékba. Nem miénk a nyelvezete. Angol, modoros stílusa idegen tőlünk. Még korai, nem értjük.
***
Életem első sakkja. Deszka dobozra ragasztott papír sakktábla. A figurák teste lombfűrészelt furnér.
***
Életem második sakkja. Immár kettőbe hajtható fadoboz, apró fa-sakkfigurákkal.
***
Életem harmadik sakkját mi vettük a gyerekeknek. Nemcsak sakk: Játékok könyve, benne sakkozási lehetőség is plasztikfigurákkal.
***
Apró, mágneses úti sakkom sose volt.  Igaz, nem is hiányzott soha.
***
Gyerekek, a szép karácsonyfának ki örül?
***
Regnumi karácsony Budaörs mellett a piktortégla barlangban. Hó, hideg, sötét, majd a barlangüregben mindenki szerelése fehér a krétától. V.I. betöri a fejét. Mentők viszik el? …és gitároztak is: „Lelkem eseng az Úr után, jobban, mint éji őr a virradat után.” Mise a barlangban.
***
Karácsonyi beat-mise: Dicsőség légyen, ej-a glória! A magas égben, ej-a glória!
***
Egyszer a fára több kiló szaloncukrot raktam. Felborult az egyensúly, majd maga a fa. Törtek a díszek, hullottak a cukrok. Gyorsan kellett cselekednem. Fellapátoltam az ágakra a cukrok zömét, és többségük megragadt a fán. Sietni kellett, mert hát a gyerekek nem tudták mire vélni a történteket.
***
B.L. megjelenik egy hatalmas Douglas-fenyővel. Talán, ha az ötös busz hátsó peronján elfért. De hogy hozta át Farkasrétről a Nyóckerbe?  Aszkétamód. Persze, hiszen Laci minimalista.
***
Kispest. T. Az újpesti boltból haza halál fáradtan a karácsonyi csúcsforgalom után. Nem vettünk halat. Akkor vegyünk, mondom és a kisközértbe átszaladtam egy doboz olajos sprotniért. Halkérdés kipipálva.
***
Közös karácsonyok. Szeretjük Gárdonyit. Jókat írt, pl.  a Fel nagy örömre kezdetű éneket is. Igen, dallamot-szöveget egyaránt. Együtt harsogjuk. Kiváltképp, amikor ez következik: „Rá meleget a MARHA lehel.” A szót nem véletlenül írtam nagybetűkkel.
***      
Meg merjük-e tenni, hogy csakugyan az égvilágon semmit nem veszünk egymásnak? Végtére is nem a mi születésnapunk.
***
Noël. Lám, a francia is magyar. A góbé fogalmaz ilyen tömören a betlehemi jelenetre célozva: No, él!    
***
Ha Krisztus százszor is születne Betlehemben,
Elvesznél, hogyha nem jönne el a szívedben.
                                                 Angelus Silesius

Maradjunk most ennyiben.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6113522499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása