Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?

Utolsó kommentek

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: Ja, máshol...:) (2018.08.26. 11:18) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: 8 fok? Jól lehült... (2018.08.26. 11:16) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • emmausz: Lehet, hogy megtette, bár váratlanul érhette a halál. R.I.P. (2018.08.03. 19:09) Mi újság?
 • Utolsó 20

2018.01.26. 15:01 emmausz

…békesség a jóakaratú embereknek...

Kezembe került a Vigilia 1016/12. száma. Benne a karácsonyi körkérdés: Békesség-óhajtás. A felvezető szövegben egy idézet: „Békesség a földön a jóakaratú embereknek”. Érdekelt a dolog, hisz egyszer ezt a Lukács- evangéliumból ismert angyali szózatot akartam cikkemben kifejteni, ami végül is nem jelent meg, mert a cenzorunk visszadobta. „Rossz fordítás, ezért értelmetlen volna közölni.” Utána olvastam: A SZIT fordításai: békesség a földön a jóakarat embereiben/nek; a Káldi-féle: jóakaratú emberekben; Gedeon társaság: …a Jóakarat embereinek; Biblia-társulat 1990 kiad.: a földön békesség, és az emberekhez jóakarat. Itt lábjegyzetet is találtam: A Jóakarat itt Isten üdvözítő akaratát jelenti, amellyel az emberek felé fordul.
Megjegyzem, hogy a címbeli szöveget mondjuk, énekeljük ki tudja, mióta a miseordinárium részeként a Glóriában.   

Elöljáróként legyen ennyi.
Olvasom a felkértek cikkeit. Sokan lehorgonyoznak a szakzsargonnál, és csak úgy röpködnek ilyenek: agresszív, kontroll, stratégia, generációk, deradikalizálás, mentális, identitás stb.
Néhányan humorosra veszik. Idézem őket.
BZ kitér a prédikációkra, merthogy az intelmek tárgya sokszor a béke, csak az a baj, hogy szívesen meghallgatjuk őket, de fogalmunk sincs, hogyan használhatnánk a gyakorlatban.  
FT írja: Egy amerikai Bécs felől érkezett. Azt mondta: Milyen szép, hogy az első m.o.-i település nevében a béke szava van. Hegye-shalom. Ki kellett ábrándítanom… Egy másik külföldi állt elő ezzel az ötlettel: szeretne abban a városban lakni, amely a békéről kapta a nevét: Paks. Sajnos ennek a neve sem azonos a pax-szal. 
SzJ ezt írja többek között: „A siratófalnál egy öreg zsidó bácsi, Mojse Fischbaum imádkozik hosszú évek óta… Egy CNN-riporternő kérdésére válaszolja: 68 éve imádkozom nap mint nap azért, hogy zsidók, keresztények és muszlimok békében, szeretetben éljenek, ne gyűlölködésben és háborúskodásban! És mit érez a szívében és a lelkében, amikor imádkozik? – Mintha a Falnak beszélnék…”
A többi cikk szerzői valamiféleképpen ráéreznek a lényegre, amikor kimondják: A béke nem valami, hanem valaki: Jézus.
Ez persze egyáltalán nem új.
Medjugorjében a kilencvenes évek elején az ifjúsági fesztiválon ismételgettünk egy egyszerű dallamot, amelynek különféle nyelveken ennyi volt a szövege: (Jézus), te vagy a béke. Tu sei (la) pace; Du bist (der) Frieden, You are the peace... stb.        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2613605337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.