Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?

Utolsó kommentek

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: Ja, máshol...:) (2018.08.26. 11:18) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: 8 fok? Jól lehült... (2018.08.26. 11:16) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • emmausz: Lehet, hogy megtette, bár váratlanul érhette a halál. R.I.P. (2018.08.03. 19:09) Mi újság?
 • Utolsó 20

2018.01.31. 05:38 emmausz

Pálfordulás ünnepe után

Tarsusi Pál hihetőleg Gamáliel rabbi, a főtanács tagjának a tanítványa volt. Mint ilyen, maga is nagy tudású, jól képzett, s gondolom összeszedett viselkedésű, életvezetésű zsidó emberré cseperedett. Buzgósága kiterjedt a más tanítások visszaszorítására. Így a hagyomány úgy tartja, hogy ő vigyázott azoknak a ruhájára, akik az első vértanú (István) megkövezéséhez fogtak, és nekivetkőztek. Ez az ember lihegett a dühtől és halállal fenyegette meg az Úr tanítványait (vallási türelmetlenség). Megkötözve Jeruzsálembe akarja őket hurcolni.  Majd a damaszkuszi úton szembesül a feltámadt Krisztussal. Élete 180 fokos fordulatot vesz. El odáig, hogy a korinthosziaknak így ír: „Krisztus szolgálatában … fáradtam: többször voltam börtönben. Módfelett sok verésben volt részem, sokszor forogtam halálveszélyben. A zsidóktól öt ízben kaptam egy híján negyvenet, háromszor megbotoztak, egyszer megköveztek. Háromszor szenvedtem hajótörést, egy nap és egy éjjel a nyílt tengeren hányódtam. Sokszor voltam vándorúton. Veszélyben forogtam folyóvizeken, veszélyben rablók miatt; veszélyben népem körében, veszélyben a pogányok között; veszélyben a városokban, veszélyben a pusztaságban; veszélyben a tengeren, veszélyben az áltestvérek közt. Fáradtam és gyötrődtem, sokat virrasztottam, éheztem és szomjaztam, sőt koplaltam, fagyoskodtam és nem volt mit fölvennem. Nem tekintve az egyebeket, naponként a zaklatásokat, az összes egyház rám nehezedő gondját… Isten, Urunk Jézus Atyja, aki mindenkor áldott, tudja, hogy nem hazudom.”
A két vallásosság ugyanannak az embernek a vallásossága.
Mi történt volna vele, ha az ószövetség igazaként hal meg?
Meg se kérdem, hogy mi lett a sorsa végül, hogy Krisztus apostola lett.    
Azt viszont mindnyájan megkérdezhetjük magunktól, hogy miben hiszünk, kinek hiszünk?
Mit remélhetünk életvalósításunk eredményeként?
megértünk-e világnézeti váltást?
NB.: A pálfordulás érzékletes példája a reformáció idején élt Dávid Ferenc (sz. 1520 körül). Katolikus plébános, majd lutheránus lelkész, utóbb püspök lett. Később református püspök. Végül unitáriusként halt meg. Ekkora kanyarok nem szoktak az ember életében lenni, de kisebbek bízvást.
***
Mivel többször telehold idején emelkedett a vérnyomásom az egekbe, kénytelen vagyok elfogadni, hogy hat rám a meteo. Ezért tegnap a holdtányért meglátva sürgősen az esti gyógyszerek után küldtem egy frissen készített hibiszkuszvirág-teát. Füleim hidegek maradtak, vérnyomásom is a normál tartományban. Hála Istennek! :)  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7513619182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.