Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.02.10. 05:51 emmausz

Forintos célprémium

Nem régen, valamikor az ötvenes években zsebpénzben részesültünk. Illetve mégsem. Inkább prémiumnak nevezném a gesztust, anyagi ösztönzést, amellyel apánk megörvendeztetett bennünket. Minden ötös feleletért egy forint jutalmat helyezett kilátásba.
Mi örömmel vettünk megajánlását, és elég hamar rájöttünk, hogy leggyorsabban az énekórákon söpörhetünk be sikert, jó jegyet, s utána pedig az érte járó forintokat. Örömünk azonban nem tartott sokáig, mert hiszen a jó hallással megáldott família tagjainak nem jelentett semmiféle nehézséget akárhány énekötöst kiérdemelni. Mivel „túlteljesítettük a normát”, apánk kénytelen volt a feltételeken szigorítani. Az általa deklarált és egyoldalú szerződésmódosítás elég könnyen megjegyezhető volt: „Énekötös nem ötös.”
Ez az elv kiterjeszthető valamennyi olyan készségre, amiben az ember az átlag felett teljesít. Teszem azt az ügyes gyerekek esetén tornaötös nem ötös. A magolós gyerekek esetén: Felmondott tananyag után járó ötös nem ötös. És így tovább.
A jól szavalók esetében: szavalás ötöse nem ötös. A fizika iránt affinitást mutatók vonatkozásában:
Fizikaötös nem ötös.
Bioszötös nem ötös.
Vegytanötös nem ötös.
Föciötös nem ötös.
Töriötös nem ötös…
Aki pedig könnyen ír, az átlagnál összeszedettebben fogalmaz, azok számára
Írásötös nem ötös.
És ugrik a prémium,
magyaroknál a forint,
tatároknál pedig:
Ugrik a tugrik.     

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6213651082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása