Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.03.07. 14:25 emmausz

Téli tavasz tavaszi télből?

Ma akkorát fordult az idő, hogy hihetőleg minden blogger erről fog írni. Miért is ne? Reggel az immár szokásos 3 fok. Télikabát, alatta dzseki. Délben tízen akárhány fok a napon, öt-hat fok árnyékban. Aki úgy gondolta, akár napozni is kiülhetett a lodzsájára, erkélyére. Bent jártam a városban. Hazafelé látom, hogy a budai hegyek hótól fehérlenek, de lenézve az út menti rézsűre, ott már tavaszi pompájában zöldell a pázsit. 
Hogy délután nyár lesz-e és alkonyatkor ősz? 
Ki tudja? 
Nincs ez másképp, mint száz éve. Természetesen Tömörkény novelláira gondolok. Írva van bennük bőségesen, hogy milyen szélsőséges időjárási viszonyok között élt a tanyasi ember. 
Jut eszembe, T.I.-t nem hagyja el a humora. 
Ilyeneket említ
- Igyunk hosszút, a jó lónak nincsen rossz út.
 
Meg aztán
- Lössz még idő szépen járni, csak lögyön mibe fölöltözni.   
- Már megint a ráérős emberek redundanciája: …hiszen nem azért mondom, mert mondom, hanem csak mondom…
- Aranyos, ahogy a tanyasi gyereket vizsgáztatja a más kultúrkörből jövő ember. Nem véletlen, hogy elbeszélnek egymás mellett: 
– Ha bemégy a templomba, ott legelőször mit látsz? (A katekizmus szerint a szenteltvíz tartót.)  A gyerek azt feleli: 
– Az ajtót.
  (A káté írásakor u.i. még nem volt szélfogó ajtó a templomokban.)

Gyerek bőven van, osztályterem kevés. Helyszűke miatt a kisebbek a földön ülnek törökülésben. A felügyelő hittanból kérdi a gyereket a maga módján: 
– Kedves fiam, mi végből vagyunk a földön? 
Az tisztességtudóan feleli: 
– Azért, mert nem férünk a padba… 
és neki is igaza van a maga módján.    

- A múltkor idéztem, hogy az ipse benyúlt a gelebébe, és kivágott belőle pénzt. Az újabb kötetben (Öreg regruták 103. o.) az író pontosítja a helyi használatú szó értelmét, azt írván, hogy a mellénynek belső zsebje a geleb. Bizonyosan a kebel szóból fordították át, mert így szebben hangzik. (Ha aztán – teszi hozzá – valamit betösznek a gelebbe, az után ugyan hiába kaparászna a zsebtolvaj úr, legfeljebb Mihály megvágná balkézbűl fültövön úgy, hogy olyan sebesen forogna, mint az olajozott istennyila.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4813722402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása