Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.03.15. 06:31 emmausz

Színhelyes kokárda

Kamaszkoromban sokszor eljátszottuk találkozásunk alkalmával:
- Fogjunk kezet!
- Nem jó. A bányászok bal kézzel fognak kezet. (váltás bal kézre)
- OK. De mi nem vagyunk bányászok. (váltás vissza jobb kézre)
Ezzel a problémák rendeződtek, s mi jobb kézzel fogtunk kezet.
Óhatatlanul ez jut eszembe, mert március 15-én évente előjön a kokárdakészítés helyes módja.  
Ami biztos, hogy a magyar zászlószínek: Vörös, fehér, zöld. A vexillológusok szerint
ha kör alakú a kokárda, akkor helyesen kívül zöldnek kell lennie. Ámde
ha két farkincában végződik a kokárda, akkor kívül a vörös színnek kell körbe futni.
Egyes történészvéleményekkel szemben Petőfinek szabályos kokárdája volt, kívül vörös két farkincával alul.
Ha kívül zöld futna, az iráni színrendű helytelen kokárda volna.
Akad olyan észrevétel is, hogy miszerint „őt nem érdeklik a szabályok, a vörös külsejű kokárda szebb, és tőle lehet ugyanolyan, mint pl. a velünk ellentétes színrendű olaszoké”.
Másvalaki pedig tagadja, hogy a piros az magyar zászlószín volna, szerinte a piros az nem szín, csak a vörös. Márpedig az értelmező szótár az élénk világos vörös színt pirosnak nevezi, és természetesen szerepelteti is zászlószínként: piros-fehér-zöld.
Végezetül mindenkinek azt kívánom, hogy a kokárda szabályosságát illető problémánál hangsúlyosabb baja ne legyen soha ebben az életben.
Amúgy pedig:
Éljen a magyar szabadság,
éljen a haza!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr113739956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása