Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?

Utolsó kommentek

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: Ja, máshol...:) (2018.08.26. 11:18) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: 8 fok? Jól lehült... (2018.08.26. 11:16) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • emmausz: Lehet, hogy megtette, bár váratlanul érhette a halál. R.I.P. (2018.08.03. 19:09) Mi újság?
 • Utolsó 20

2018.05.08. 04:59 emmausz

Urbánusok a XX. sz. elején

Végére értem a Kellér Andor: Bal négyes páholy c. kötete olvasásának. A bőséges életrajz Beöthy László pályájának hallatlanul szélsőséges amplitúdók között zajló életén kalauzol végig. Párhuzamosan részletező korrajzot produkál a XX. sz. elejei polgárosodó főváros értelmiségéről. Ha Tömörkény megmutatta ugyanannak a kornak a plebejus rétegét, Kellér az urbánusokról szól érdekes történeteket felvillantva. Arról nem tudok, hogy személyiségi jogokra hivatkozva valaki feljelentette volna a szerzőt, mindenesetre sok pikáns részletet hoz a figurái életéből. Szokásom szerint szemezgetek az olvasottakból.
- Az író közreadja pl. az itt következő történetet. „A bácsi kaftánban ült be a kávéházba, és reggelit kért, de a pincér, a kávés utasítására, nem szolgálta ki. Az öreg erre fél óra alatt megvásárolta a házat, és a kávést kitette ezüsttükrös üzletéből. A kupléénekes [akkoriban] így dalolt: »Akinek pénze van, annak telik malagára, akinek pénze nincs, az üljön a foteljába…«”  
- Az idős primadonna köszöntőjére, ajándékának átadásához rögtönözte a zseniális Beöthy:
A te múlhatatlan fiatalságodnak, a mi hervadó ifjúságunk. ”
- A sznobok világába csöppent Sebestyént kérdezi a megyei úr, akinek az apja villamoskalauz volt: Te melyik Sebestyén családból származol, és mi a címeretek? Mire S. G.: A Sternek közül, a címerünk: zöld mezőben egy szakaszjegy.
- Beöthy tiltakozik, mondván, hogy ő nem optimista. Szerinte csak az az ember optimista, aki a keresztrejtvénybe tintával írja be a megoldást [ezek szerint én az ő kritériuma szerint optimista vagyok].
- A szellemi javakkal szerényen megáldott Bruki egyik híres mondása: Olyan az élet, mint a lavina, hol föl, hol le… [Volt egy másik poénlövő idős úr, az ő írásbeli  gyöngyszeme: maga alatt vágja a fejszét.]
***
Végül egy összetett szó, ami közelkerült a szívemhez. Mivel még mindig diétán vagyok, többször éltem a tejbegríz fogyasztásával. A kötetben találtam erre a szóra: színdarabírás. Bennem ez így alakult át: Szín dara-bírás. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2813898960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.