Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?

Utolsó kommentek

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: Ja, máshol...:) (2018.08.26. 11:18) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: 8 fok? Jól lehült... (2018.08.26. 11:16) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • emmausz: Lehet, hogy megtette, bár váratlanul érhette a halál. R.I.P. (2018.08.03. 19:09) Mi újság?
 • Utolsó 20

2018.06.02. 06:00 emmausz

Ki az első?

Szoktam nézni, vagy legalábbis belenézek a VIRTUÓZOK adásába. Ugye ez egy olyan vetélkedő műsor, ahol fiatalok három kategóriában mérik össze komolyzenei tudásukat (kicsik, tinik, nagyok). Mivel ez a negyedik merítés, azt gondolná az ember, hogy a krémje már lefutott (és befutott), maradtak a kimaradtak egy második halászásban mérik össze erejüket, de az ő teljesítményük már nem olyan egyértelműen kitűnő. Hatalmasat csalódtam. Az induló fiatalok 100%-os teljesítményt nyújtottak, vagy jobbat. Komoly komolyzenei élményt nyújtottak azoknak, akik a nézték a műsort. Zenéjükkel a tévé elé szögeztek bennünket.
Ha jobb volna a memóriám, most idesorakoztatnám a kilenc gyerek (? van köztük 27 éves is) nevét azzal hogy
XY, te vagy a legjobb,
NN, te vagy a legjobb
… – így kilencszer.
És hogy ki a nyertes közülük? A zsűri hármukat kiemelte, én viszont azt mondom, hogy a nyertesek azok, akik nyitott szívvel befogadták a produkciókat.
A Virtuózok műsor iránt van érdeklődés a világban, mert éppen olyan felépítésű, mint a világ. Versenyezzetek gyerekek, mert a bank nagy pénzeket oszt ki a győzteseknek. Rendesen helyet is kap ennek a reklámja az adásokban. A díszlet korunknak megfelelő színorgia, a zsűri értelmesen elemez, és nehéz helyzetben van.
A versenyző gyerekek közül az igazi nyertesek azok, akik meg is fogalmazzák, hogy szeretnek zenélni, és az esélytelenek magabiztosságával lépnek fel, élvezve a jelen gyönyörűségét. Nos, érettebbek a felnőttvilágnál.
Megkönnyebbülve vettem tudomásul, hogy a zsűri nem örül egyértelműen a gyerekek leszalámizásának. Egyikük egy adás utáni interjúban Bartókot idézte, aki azt mondta, „a versenyzés a lovaknak való”. Kodály hasonló véleményen volt, ellenezte a kórusversenyeket. Kórustalálkozókat javasolt helyettük. Igaza volt, ám ő is magára maradt közösségi indíttatású elképzelésével. Az individualista nyugati civilizáció mindenkit versenyzésre késztet, és bedarálja a más javaslatokat. Jó esetben ad fair play-díjat azoknak, akikben a közösségi érzés übereli a magánérdeket.
***
Megjegyzem még, hogy a műsornak volt egy akart-akaratlan spirituális vonatkozása is. Jó érzéssel töltött el, hogy ilyenek hangzanak el: „A jó Isten küldött téged Magyarországra, hogy felébreszd bennünk a nemzeti öntudatunkat!... Te egy tiszta ember vagy.”... 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5414018148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.