Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?

Utolsó kommentek

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: Ja, máshol...:) (2018.08.26. 11:18) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: 8 fok? Jól lehült... (2018.08.26. 11:16) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • emmausz: Lehet, hogy megtette, bár váratlanul érhette a halál. R.I.P. (2018.08.03. 19:09) Mi újság?
 • Utolsó 20

2018.06.07. 20:51 emmausz

Szeletelhetőség

Mikor kitör a nyár, eljön az uborkaszezon, és csak könnyed témák szerepelnek műsoron az általános nagy melegség idején. Kímélni kell magunkat, mert, ha a tyúkokkal akarunk kelni, azok júniusban már korai: ma 04h47’, napnyugta pedig kései: 20h36’. Jó közelítésben is tizenötórás műszakban vagyunk ébren. De ez se igaz, mert este tizenegy előtt ritkán esünk ágynak. Tehát habkönnyű témák:
Az első egy engem régóta foglalkoztató parciális probléma: Miért kell a Pick viaszos borjúmájasnak ez a burka? Mivel drágább fajta termék, a viaszt is borjúmájas áron vásárolom meg. Eddig terjedt az én gondolkodásom.  Miért kell a viasz, hiszen alatta műanyagburkolat is védi a májast. Eddig senki nem adott rá értelmes feleletet. Ma a google-n megleltem a kielégítő magyarázatot. A kemény viaszburok létjogosultságát a szeletelhetőség fenntartása indokolja. A borjúmájasnak ugyanis egyáltalán nincs tartása.
Egy másik kérdés magamagát magyarázta. Vettem egy tábla csokit az üzletközpontban, és a sztaniolcsomagolás tapintásra rugalmasabbnak tűnt fel, mint az alufóliáé. Meghúztam, és engedett. A hallatlanul vékony fémfólia műanyagba van ágyazva, és húzásra átlátszó hasadékok keletkeznek rajta.
Megvan ennek az előnye is. A táblát burokban kockákra tördelhetem anélkül, hogy megsérülne a csomagolófólia a törések nyomán. Egyben marad, és megtartja a csokimorzsákat magában.
Nos ennyi.
VD idézi a Jób könyvét, 38. fej.: „El tudnál jutni a tenger forrásához, sétáltál-e már a tenger fenekén? Mutatták már neked a halál kapuit, s láttad-e már az alvilág kapusát?... Melyik út visz oda, ahol a fény lakik, és a sötétségnek hol a lakóhelye, hogy elkísérhetnéd őket otthonukba, s hazavezethetnéd őket a házukba? Voltál-e a hóval töltött tárolóknál, láttad-e valaha a jégeső pajtáit, miket fenntartottam szükség idejére, a harc és háború napjaira? Vajon megkérdi-e az agyag megmunkálóját: Miért csináltál ilyennek?”
Szép és mint megjegyzi, költői. Valóban az. De szerintem az utolsó mondat Izajás könyvében található a 10 fejezetben továbbá Pál levelében, a Róm 9,20-ban.  Utóbbi íme. „Ember, ki vagy te, hogy vitába szállsz az Istennel? Vajon megkérdi-e az anyag megmunkálóját: Miért csináltál ilyennek? Vagy nincs-e hatalma a fazekasnak, hogy ugyanabból az anyagból az egyik edényt díszesre, a másikat közönségesre formálja?”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2614031254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.