Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?
 • gond/ol/a: de épp a rettenetességek feldolgozása motivációjában látott valami majdnem rettenetest (emberi gya... (2018.05.30. 14:15) Még egyszer GULAG
 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés

Utolsó kommentek

 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél előbb, jobb egészségben! (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét - tehát ha még tovább beszélne az itteni műsorvezető, akkor azt is meg kellene várnia. Persze előz... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?
 • gond/ol/a: de épp a rettenetességek feldolgozása motivációjában látott valami majdnem rettenetest (emberi gyarlóságot Sz részéről (is). Én nem éreztem dagályosnak a stilust, Hemingway jutott eszembe róla, s az... (2018.05.30. 14:15) Még egyszer GULAG
 • emmausz: Szolzsenyicintől én se vagyok elragadtatva. Rettentő dagályos, de lehet, hogy a fordító sincs hivatása magaslatán. Persze ettől a rettenetességek még azok maradnak. (2018.05.30. 10:49) Még egyszer GULAG
 • Utolsó 20

2018.06.27. 14:22 emmausz

Ma átadom a szót Suenens bíborosnak

Negyvennyolc órás magányomban újraolvastam L. J. Suenens belga bíboros Új pünkösd? c. könyvét (megtalálható elektronikus formában a PPEK kötetei között). Néhány dolgot, úgy vélem, hasznos megosztani azokkal, akik fogékonyak az ilyesmire, hisznek a háromságos Istenben.
Az alábbi idézet Lattaquié Ignatiosz metropolitától származik. Az Egyházak Világtanácsának uppsalai ülésén hangzott el 1968-ban:
Szentlélek nélkül
távoli az Isten,
Krisztus a múlté,
az Evangélium holt betű,
az Egyház egyszerű szervezet,
a tekintély uralkodás,
a misszió propaganda,
az istentisztelet emlékek fölidézése és
a keresztény cselekvés rabszolgamorál.
De őbenne:
a kozmosz fölemelkedik és nyögve szüli az Országot,
a feltámadott Krisztus itt van,
az Evangélium életerő,
az Egyház szentháromságos közösség,
a tekintély szabadító szolgálat,
a misszió pünkösd,
a liturgia emlék és elővételezés,
az emberi cselekvés megistenült.
***
Robert Kennedy ezt mondta országa fiataljairól: „Az amerikai ifjúságnak az a drámája, hogy mindene megvan – egyetlen egyet kivéve. De ez az egy a lényeg.” Ez a lényeg pedig nem más és nem kevesebb, mint az élet legfőbb értelme.
***
„Isten – mondja Bergson – csak azért teremtette és csak azért forgatja fel a világot, hogy szenteket alkosson.”
***
Claudel mondja: „Jézus nem azért jött, hogy megmagyarázza a szenvedést, sem azért, hogy megsemmisítse, hanem azért, hogy megtöltse jelenlétével.”
***
„A keresztényeknek nem azt vetik szemükre, hogy keresztények, hanem hogy nem eléggé azok” – írja a szerző. Az én tapasztalatom ettől szigorúbb: Azt vetik a szemükre, hogy nem tökéletesek. Persze nem is azok. Csakhogy érdekes módon a nem keresztényektől nem szokták elvárni a tökéletességet.
Továbbá: „A kereszténység és az individualizmus egymást kizáró fogalmak.” Szerintem is, noha rettenetesen erős kijelentés ez. Európa és az individualizmus nagyon is korrelálnak. Ez pedig nagy baja civilizációnknak. Sajnos, itt van a kutya elásva. Érdemes tovább gondolni.
***
„Karl Barth-tól kérdezték, hogyan készíti vasárnapi beszédjeit: »Egyik kezembe veszem a Bibliát, a másikba az újságot, és az utóbbit Isten szavának világánál olvasom.«”    
***
Idézet Maurice Zundeltől:
„Isten igazán adja azt, amit ad,
azt is ő adja, amit kér.
Kétszeresen adja azt, amit kap.”
***
A legelső és legrövidebb katekizmust Péter apostol fogalmazta meg pünkösdkor: „Tartsatok bűnbánatot, és keresztelkedjék meg mindegyiktek Jézus Krisztus nevében bűneitek bocsánatára. Így megkapjátok a Szentlélek ajándékát.” Tehát a megtérés – keresztség – személyes elköteleződés Krisztus iránt – a Lélek befogadása. Ezekben a szavakban az egész kereszténység benne van: Megtérés – keresztség – találkozás – befogadás.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr414077387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.