Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?
 • gond/ol/a: de épp a rettenetességek feldolgozása motivációjában látott valami majdnem rettenetest (emberi gya... (2018.05.30. 14:15) Még egyszer GULAG

Utolsó kommentek

 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • emmausz: Lehet, hogy megtette, bár váratlanul érhette a halál. R.I.P. (2018.08.03. 19:09) Mi újság?
 • Klári Bodó: T. Ákos egyszer azt mondta, hogy átadja az írásait a Széchényi Könyvtár kézirattárának. Nem tudom, létezik-e még ez a szolgáltatás és tényleg ott vannak-e az ő kéziratban maradt munkái. Kutatójeggye... (2018.08.03. 16:18) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél előbb, jobb egészségben! (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét - tehát ha még tovább beszélne az itteni műsorvezető, akkor azt is meg kellene várnia. Persze előz... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • Utolsó 20

2018.07.22. 10:18 emmausz

Egy s más

Konrad Lorenz etológus a vadludak viselkedését is megfigyelte. Azt tapasztalta, hogy ha a tekintélyes lúd felszáll és keringeni kezd, felkerekedik az egész csapat, és aszerint cselekedik, ahogyan a vezér. Ha elrepül, vele repülnek, ha kering, vele keringélnek, ha visszaszáll, a többiek is leszállnak.
A követési effektus az emberre is jellemző, de még mennyire. Elég, ha arra gondolunk, hogy a gyerek mennyire követi szülei magatartását, vagy, mennyire utánozza idősebb testvéreit.
Óhatatlanul ez jutott eszembe misén. Minden eklézsiának megvan a maga liturgikus szokásrendje. Nálunk az a rend, hogy az orgonálások alatt leülünk. A vendégpapé más. Ő tehát állt az ordinárium (Kyrie, Gloria) alatt.
No már most.
A sokaság, a hívek kezdtek volna leülni, ahogyan nálunk szokás. Ám látták, hogy a pap áll, ahogy náluk szokás, így nem merték követni saját szokásunkat. Valószínűsítem, hogy ha időben leültem volna, mindenki leült volna. Ám egy másodpercet késtem. Így egymagam ültem végig a két orgonált részt. A többiek azt gondoltak, amit akartak (öreg már szegény, dacoló természetű, aki fittyet hány a többség véleményének, tudom is én, mit). Mindenesetre álltak, mert a „vezér” is állt.    
***
A lehűlés megérkezett. Ahogy másnak feltűnt, úgy nekem is, hogy idén a fél nyár gyilkos kánikulai meleg nélkül telt el. Bizakodással tekinthetünk a második felére, még akkor is, ha újra forróságot jósolnak a meteorológusok.
Ahhoz képest, hogy az északi sark közelében +30 fokot mértek, ahhoz képest, hogy Norvégia és Svédország hőségtől szenved, Japánban sorra hőgutát kapnak az emberek, Kínában és a világ számos más helyén árvizek tombolnak, kifejezetten szerencséseknek mondhatjuk magunkat. Hála Istennek itt viszonylag moderált zuhék esnek – mondom én, miközben sajnálom azokat a nemzeteket, akik az időjárás szeszélyeitől oly sokat szenvednek.     
Hamis etimológia
Számszára Indiában a körforgást jelentő szó. Vannak, akik komolyan gondolják, hogy a világon minden és mindenki magyar, és minden magyarul van, csak eltorzult formában.  Pl. Az Ararát hegység neve is az. Világos. Mikor Noé hozzá közelített, arra rátalált a kikötéshez alkalmas helyre. No, de félre a komolyságot.
A számszára aztán igazán magyar szó. A szám szára nem lehet más, mint a pipa. Úgy lóg kifele a szám sarkából, mintha hozzám tartozna. A mai fiatalság szája szára ezzel szemben a szívószál. Roppant egészségtelen és egyszer használatos anyag, igen sokáig szennyezi a földet, mert nem hajlandó elbomlani.
***
Kedveseim megírták, hogy az Égei-tengeren szolgálnak matrózként, mert lemondások miatt kerestek „cover” embereket, beugrókat, akik megmentik a sétahajózók akcióját. Ezzel kapcsolatban merült fel bennem, hogy előbb behajóztak, majd kihajóztak.
A behajózáson azt értem, hogy odamentek, megkeresték a hajót, és becuccoltak a kajütjükbe. A kihajózást jószerével a szél végezte el, ők pedig élvezték a kihajózás történését. Kihajóztak a lídó oltalma alól a nyílt tengerre.
Jó szelet nekik!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9214127907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.