Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?
 • gond/ol/a: de épp a rettenetességek feldolgozása motivációjában látott valami majdnem rettenetest (emberi gya... (2018.05.30. 14:15) Még egyszer GULAG

Utolsó kommentek

 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • emmausz: Lehet, hogy megtette, bár váratlanul érhette a halál. R.I.P. (2018.08.03. 19:09) Mi újság?
 • Klári Bodó: T. Ákos egyszer azt mondta, hogy átadja az írásait a Széchényi Könyvtár kézirattárának. Nem tudom, létezik-e még ez a szolgáltatás és tényleg ott vannak-e az ő kéziratban maradt munkái. Kutatójeggye... (2018.08.03. 16:18) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél előbb, jobb egészségben! (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét - tehát ha még tovább beszélne az itteni műsorvezető, akkor azt is meg kellene várnia. Persze előz... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • Utolsó 20

2018.07.27. 11:19 emmausz

Időutazás villamossal

Régi kor árnya felé
… ismerem a folytatást, de nem élek felidézésével. Azért nem, mert éppen szeretnék visszamerengeni egy tegnap kapott régi óbudai rövidfilm kapcsán. A felvételeken megelevenedik az a tömegközlekedés, elsősorban villamosok, amelyekkel gyerekkoromban közlekedtem, közlekedtünk.
Ugye ez a villamos csapóajtós (laposvas-konstrukció, amelyet oldalról húztunk fel és akasztottunk be) volt, és korlátként működött.
A vezető télen a félig nyitott peronon halinacsizmában (botos) próbálta elviselni a mínuszokban való helyben ácsorgást.  Öklével ütött egy félgömbszerű mechanikára, azzal csöngetett, figyelmeztetve a sínekre tévedteket. Vele ellentétben a kalauz egy plafonra szerelt szíjrendszer lelógó bőrszárát megrántva adott jelet a továbbhaladásra.
A régi villamoson hatalmas tömeg közlekedett.
Szinte mindig fürtökben lógtak a lépcsőkön az emberek. Olykor, ha a sarki rendőrnek olyan kedve volt, megállította a szerelvényt, és leborotválta a „tujázókat” a lépcsőről. A szardíniák érezhetik magukat úgy a dobozban, mint mi egykor a villamos belsejében. A kalauznak ebben a tömegben illett mozogni előre és hátra jegyeket eladva, lyukasztva a hetijegyeket. Ebből az időből származik egy kancsal mondat: „Emberek, húzujjanak bennebb!” Vagy egy másik, kalauz által mondott szólás: „Öcsi, ne csimpájkoggy!” A retró tömegközlekedésről kisregényt lehetne írni, de ez csak egy poszt.  Ide csak azt írom, hogy az orosz trolin nyáron sem lehetett kikapcsolni a fűtést. Meg lehetett benne zavarodni. Időnként pedig áramütésben részesült, aki nem tudta, hogy mit nem szabad megfognia. A villamoson ezzel szemben nem volt fűtés. Télen a lehelet ráfagyott az ablakokra. A jégvirágokra körömmel firkáltunk. Kedvencünk apró talpak kirajzolása volt. Módja: Összeszorított öklünk élével megolvasztottuk az ablak jegét. Ez volt a talp sűrűje. Ehhez aztán öt ujjunk begyének a lenyomata szolgáltatta a talp ujjait. Ebből a korszakból őrzök egy hetijegyet. Ára 6 forint volt. Ilyen szlogeneket tartalmazott:
„Ne ugorj fel a mozgó villamosra!” A másik gondolat az előlap alján: „A munkafegyelem a saját érdeked!” 
Most esik le, honnan ez a bizalmaskodás, ez a nem igényelt tegező forma? 
Lám, ezt se az IKEA találta ki.
PS. Volt aztán egyszer egy értelmetlen beszólás immár valamelyik felszállni vágyó utas részéről: „Középen is menjenek beljebb!” (Sic!)
Megmosolyogtam.
Aki középen beljebb megy, az kijjebb megy. Középnél beljebb ugyanis nem létezik. 
Postpost scriptum:  Két FVV-s vicc a korabeli Ludas-ból.
1. Jön az ellenőr...Jegyeket kérem... Mutatják ketten, és mondják: Nem vette észre. Az ellenőr elkéri, újra megnézi, visszaadja. A két pasas: Megint nem vette észre. Az ellenőr a kollégáját küldi. Vizsgálja a jegyet, visszaadja, a két ember pedig: ez se vette észre. Az ellenőrök könyörgőre fogják. Jó emberek, mit nem vettünk észre? Azt, hogy átruháztuk a jegyeinket, pedig az üzletszabályzat tiltja a jegyek másra való átruházását. 
2. Azt írja az újság, hogy a főváros költségvetéséből ugyanannyival támogatja a villamosjegyeket, mint amennyibe azok kerülnek. Mire az okos magyar megjegyzi: Szeretnék a költségvetésnek spórolni, ezután gyermekjeggyel fogok utazni, mivel ebben az esetben csak 35 fillérjébe kerülök a költségvetésnek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9514145135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.