Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
  • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
  • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
  • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?
  • gond/ol/a: de épp a rettenetességek feldolgozása motivációjában látott valami majdnem rettenetest (emberi gya... (2018.05.30. 14:15) Még egyszer GULAG

Utolsó kommentek

  • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
  • emmausz: Lehet, hogy megtette, bár váratlanul érhette a halál. R.I.P. (2018.08.03. 19:09) Mi újság?
  • Klári Bodó: T. Ákos egyszer azt mondta, hogy átadja az írásait a Széchényi Könyvtár kézirattárának. Nem tudom, létezik-e még ez a szolgáltatás és tényleg ott vannak-e az ő kéziratban maradt munkái. Kutatójeggye... (2018.08.03. 16:18) Mi újság?
  • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél előbb, jobb egészségben! (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
  • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét - tehát ha még tovább beszélne az itteni műsorvezető, akkor azt is meg kellene várnia. Persze előz... (2018.07.09. 20:56) x y z α
  • Utolsó 20

2018.07.30. 22:12 emmausz

A szavak közel állnak hozzám

Újraolvasgattam Herman Ottó természetleírásait. Próbálom egyiket posztméretűre faragni.
„A körös menti halászt egy véletlen kérdéssel nyertem meg. Észrevettem, hogy hálójának úszófái a vörösfűz fájából valók, s azt kérdeztem:
– Hát öregem, maga is vörösfűzből faragja a parát?
Az öreg erősen megnézett, igazított a kalapján, azután így szólt:
– No már, kéröm alássan, hetvenöt esztendőt értem mög; Örzsébet napján ülöm mög a feleségömmel az aranylakodalmat; mög is öttem már javakinyeremet, de még olyan uri embör nem járt erre, aki mögmondta vóna, hogy az a para vörösfüzből való. Pedig abból való a’!
Elmondott azután mindent. Felnyúlt még a szelemen padjára, s előkerítette a feketére füstölt villitőkét is.”
Szép nyelvezetet használ Herman, de az öreg halász is. 
***
Saját ákombákomjaimmal találtam egy papírcetlit a Bibliámban. Ami rajta áll, nem tagadom meg ma sem:
Tested vétele
lelkem étele:
Kettőnk élete
immáron közös.
***
Az egyik jezsuitajelölt cédulát hagyott a könyvtári polcon: „Elvittem a Fauszt”.
Nem hagy békén ez a nyelvi tréfa. Néhány analóg mondatot kreáltam a millió lehetőségből:
Kérek egy kiló sajt. - Kérem, én nem gyártok selejt. - Kaptam egy gumidefekt. - Ennék egy kis diós metélt. - Kerülöm az őrült. - Lerágom a csont. - Szeretem a sziklakert. - Kergettem a nyest.
- Éjjel megnéztem a Tejút. - Ledobom az egyik ballaszt. - Elmondom a tószt. - Várom a szombat. -Kidobom a kacat. – Feldolgozom az adat. – Megoldom a feladat. – Átugrom a nyúlgát. – Eldobom a kézigránát. – Felveszem a kabát. – Hozom az ecet. – Megnézem a sziget. – Betartom az ígéret. – Lefölözöm a többlet. – Betartom a rendelet. – Felkeresem a kertészet. – Iszom egy joghurt. – Várom a lift. – Rúgtam egy luft. – Tunkolom a szaft. etc, etc.
A példák arról szólnak, hogy a -t végű szavak nem tárgyragosak, hanem alanyesetben állnak. Sok nyelvben megegyezik az alanyeset ejtése a tárgyesetével. Nemritkán a nálunk járó idegenek valóban így beszélnek, elhagyva a -t ragot, noha a magyarban ki kell mondani.    
***
Hogy a legfontosabb dolgokról is szó essen a posztjaimban törekszem rá, hogy a sógor-püspök Varga L. (Laci atya) gondolatait megosszam. Íme kettő közülük:
A világ világossága vagyunk. A fény láthatatlan, mégis általa válik láthatóvá minden. Torzóvá válunk, amikor magunkat mutogatjuk fényként. 
****
A mennyországban nincs panaszkodó, morgó, hálátlan ember. Ott mindenki tele van hálával. A rendszeres és gyakori hálaadás megváltoztatja a szívünket és felkészít a mennyországra!
Akarod? (Laci atya)

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr114151979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.