Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?
 • gond/ol/a: de épp a rettenetességek feldolgozása motivációjában látott valami majdnem rettenetest (emberi gya... (2018.05.30. 14:15) Még egyszer GULAG

Utolsó kommentek

 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • emmausz: Lehet, hogy megtette, bár váratlanul érhette a halál. R.I.P. (2018.08.03. 19:09) Mi újság?
 • Klári Bodó: T. Ákos egyszer azt mondta, hogy átadja az írásait a Széchényi Könyvtár kézirattárának. Nem tudom, létezik-e még ez a szolgáltatás és tényleg ott vannak-e az ő kéziratban maradt munkái. Kutatójeggye... (2018.08.03. 16:18) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél előbb, jobb egészségben! (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét - tehát ha még tovább beszélne az itteni műsorvezető, akkor azt is meg kellene várnia. Persze előz... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • Utolsó 20

2018.08.08. 13:10 emmausz

Korok és énekek

Az én gyerekkoromban úgy szólt az egyik nóta, hogy
Este van már, nyolc óra, ég a világ a boltban
sallárom, sallárom, ég a világ a boltban…
Mára – fájdalom – megfordult a szöveg, mert nagyot fordult a világ.
Ég a világ a bolt miatt. Mivel egy dolog számít csak a világ potentátjai szemében, a haszon, a világ megnyomorodik százféleképpen. A mammon dirigálja a pénzvilágot, az üzlet az üzlet, és ami ezen kívül van, tehát ami nem bolt, az magára vessen. egyik következménye ennek a világharácsoló tempónak az általános felmelegedés, ami miatt ég a világ a föld egyre több pontján. És ez rossz hír, nagyon rossz hír.
***
Megjöttem egy kórházi kezelésből. Mivel légkondi nincs, ki-ki úgy próbált segíteni magán a fojtogató hőségben, ahogy tudott. Vizes törölközővel, mások kisebb-nagyobb ventilátorokkal, léghuzattal. Egy pozitív hozadéka azonban vitán felül volt a kánikulának. A nem tudom honnan hozott ebéd levese jó meleg volt, a második fogás ugyancsak. Mi tagadás, a főtt étel melegen jobb.
***
Régóta hordozom a témát magamban. Az autónkban a beatmise korongja szól egy jó ideje. Sokszor előfordul, hogy Micáék gyermekeit, két unokánkat fuvarozzuk, a hatéves Levit és a négyéves Domit. Domikának kiváló hallása van, és szeret fennhangon énekelni (Levi is). Domi megszerette a Szilas Imre által komponált és előadott karácsonyi beatmise egyik tételét, az Agnus Deit.        
Feleségem meséli, hogy kiszállván a kocsiból az óvodához közeledve Domi rendesen fújta a magáét: „Isten Báránya, te eeelveeeszeeed a világ bűneit, te eeelveeeszeeed a világ bűneit, iiirgalmazz nékünk!
Ami jó, az jó (és aki jó az is jó).
A mise egyebekben több mint fél évszázados, több helyen énekeltük, többek között az apjuk is.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8914169095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.