Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?

Utolsó kommentek

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: Ja, máshol...:) (2018.08.26. 11:18) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: 8 fok? Jól lehült... (2018.08.26. 11:16) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • emmausz: Lehet, hogy megtette, bár váratlanul érhette a halál. R.I.P. (2018.08.03. 19:09) Mi újság?
 • Utolsó 20

2018.08.21. 12:25 emmausz

2018. nyár, 2. felvonás

Ég a napmelegtől a kopár szík sarja,
Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta;
Nincs egy árva fűszál a tors közt kelőben,
Nincs tenyérnyi zöld hely nagy határ mezőben.
Boglyák hűvösében tíz-tizenkét szolga
Hortyog, mintha legjobb rendin menne dolga;
Hej, pedig üresen, vagy félig rakottan,
Nagy szénás szekerek álldogálnak ottan.
                                  (Arany J.: Toldi, 1. ének)
Mit tudott Arany a globális felmelegedésről?
Semmit.
Amit tudott, azt persze nagyon tudta.
De ma már kicsit más a kánikula.
Két hete hálát adtam az Istennek, hogy megúsztuk a nyár felét igazi kánikula nélkül.
De aztán... 
A második fele szűnni nem akaró forróságot hozott.
Ilyenkor mit tesz a meteorológus?
Azt mondja, még három kemény forró nap, s amikor letelt, kezdi elölről. Még három napig fokozódik a forróság. Aztán újra és újra, egészen addig, ameddig el nem kergeti az afrikai meleget egy hidegfront.
Addig pedig hasonló a helyzet ahhoz, amelyet Arany megénekelt. Mi legfeljebb banánérlelőnek mondjuk az UV-ben gazdag sugárzást, s tikkadt turisták lepik el a tájat, s ha nem is legelésznek, de esznek-isznak, múlatják az időt. Az a szép zöld fű - leginkább aszott és sárga. Boglyák hűvöse helyett a lakások, autók, üzletközpontok és munkahelyek légkondicionálója szolgál menedékül. A munka pedig lelassul vagy éppen szünetel. 
Így élünk mi is.
Balatonról hazafelé a vonaton a mi kocsinkban légkondicionáló küszködött a meleg és a párásság megszüntetésén. Mivel nem sikerült sem kihűtenie, sem párátlanítania a meleg levegőt, átvándoroltam egy hagyományos kupéba, ahol kétoldalt lehúzott ablakok szolgáltatták a 160 km/órás menetszélt. Úgy éreztem magamat, mint az autómban a sofőrülésen, amikor 140-nel vágtatok a sztrádán lehúzott ablakokkal.

Apropó vonat. Érzésem szerint tényleg kb. 160 km/h-val száguldottunk, amikor szemben egy hasonló sebességű vonat közeledett a másik sínpáron. Sikerült egy fotót készítenem a sebességkülönbségekről, ami ugye jó közelítésben kb. 300 km/h-ra tehető . A róla készült digitális kép erősen futurista jellegű.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7714193139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.