Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • Klári Bodó: Kedves Mick! Remélem, a Kútvölgyi szórakoztató programjait hamar befejezed. Legyél otthon minél el... (2018.07.11. 20:22) Kútvölgyi
 • exbikfic: Talán a kiküldött tudósító csak akkor tud megszólalni, amikor hallja a stúdióból jövő mondat végét... (2018.07.09. 20:56) x y z α
 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?

Utolsó kommentek

 • gond/ol/a: nálunk dörög-villámlik újabban eső nélkül :) (ezt hivják száraz zivatarnak?) (2018.08.26. 11:19) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: Ja, máshol...:) (2018.08.26. 11:18) Hazaérkeztek
 • gond/ol/a: 8 fok? Jól lehült... (2018.08.26. 11:16) Hazaérkeztek
 • Klári Bodó: Sajnálom, hogy elment. Nagyon szerettem őt. Nyugodjon békében. (2018.08.03. 21:48) Mi újság?
 • emmausz: Lehet, hogy megtette, bár váratlanul érhette a halál. R.I.P. (2018.08.03. 19:09) Mi újság?
 • Utolsó 20

2018.09.30. 07:49 emmausz

Ajándék sorok

Weöres Sándor Tíz lépcső c. versében figyelemre méltó gondolatokat oszt meg olvasójával:  
Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad.
Nyűdd szét díszeid – a szépség legyél te magad.
Feledd el mulatságaid – a vígság legyél te magad.
Égesd el könyveid – a bölcsesség legyél te magad.
Pazarold el izmaid – az erő legyél te magad.
Oltsd ki lángjaid – a szerelem legyél te magad.
Űzd el szánalmaid – a jóság legyél te magad.
Dúld fel hiedelmeid – a hit legyél te magad.
Törd át gátjaid – a világ legyél te magad.
Vedd egybe életed–halálod – a teljesség legyél te magad
Végtére is azt mondja, hogy te légy a két lábon járó gazdagság, szépség, vígság, bölcsesség, erő, szerelem, jóság, hit, a világ, a teljesség. Ezek persze ideálok, de szívesen megtoldanám sorait eggyel: Az ajándék legyél te magad. Mondom ezt annak a fényében, hogy tegnap huszonhatan gyűltünk össze születésnapozni. Az emberben óhatatlanul felmerül az ajándékozás kérdése. Ma szívesen idézem apai öreganyám szavait, aki vagy negyven évvel ezelőtt azt mondta: Fiam, az a tiéd, amit megeszöl (sic!). Azért érdekes ez, mert fogyasztói társadalmunkban óhatatlanul tele vagyunk kacatokkal. Ha tehát ajándékozunk, hasznos szempont lehet, hogy olyan legyen, ami nem tölti meg a lakást, olyan, amit „megeszöl” (én pl. a krémest favorizálom), olyan, ami bár értékes, kis helyen elfér, olyan, amire az ajándékozott titkon vágyott, olyan, ami meglepetésként hat, olyan, amire szüksége lehet a mindennapok során.

Végső soron mégis visszatér a gondolat: az ajándék légy te magad. Te, aki megosztod szereteted másokkal, aki ünneplőbe öltözteted emberségedet, aki nem akarsz tolakodó lenni, de megmutatod, mi lakik benned, aki elsősorban figyelmesen meghallgatod szeretteidet.
Zárásképpen ide hozom Varga László pp. újabb gondolatai egyikét, amelyekkel rendre megajándékozza mindazokat, akik rákattannak FB-oldalára. Íme:      
Bármennyi jó pontot igyekszünk is szerezni Istennél, soha nem kapunk több szeretetet tőle, mert mindig teljesen szeret. Amikor ezt megértjük, már csak azon fáradozunk, hogy minél többet befogadjunk teljességéből.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1114272157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.