Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.10.23. 21:09 emmausz

Komoly írás, komoly zene

Franciaországban élő É. lányunk olvassa Ferenc pápa enciklikáját, a családban megélt szeretetről szóló Amoris Laetitia k. apostoli buzdítást. Kíváncsivá tett, hogy mi van benne?
Mit mond nekem, aki nagyszülőként már inkább nosztalgiával gondolok vissza megélt házasságunk egyes epizódjaira.
 Az enciklika egyebekben olyan ferencpápás. Hol azonnal emészthető, már-már könnyed műfajú, másutt pedig többször el kell olvasnom, mert annyira elvont. (Okozhatja persze a fordítás is. A dél-amerikai tapasztalatokkal bíró pápa, aki spanyolul gondolkozik és ír, és használ helyi szófordulatokat, okozhat fejtörést a fordítónak is.)
Mindenesetre hatalmas segítség lehet mind a házaspároknak, mind a papoknak.
Mivel pedig legifjabb gyermekünk nagyobb hajlékot keres bővült családjának, buzdításul ide idézem a vonatkozó pápai megállapítást: „A családnak joga van a tisztességes lakásra, amely alkalmas a családi életre, és arányban van a családtagok számával, olyan környezetben, ahol biztosítva vannak a család és a közösség életéhez szükséges szolgáltatások.” (44.p.) Ez azért is érdekes nekem, mert 2000 környékén egy kormányzati megállapításra reagálva publicistaként kénytelen voltam riposztozni. A lakhatáshoz, a mi klimatikus viszonyaink között joga van minden polgárnak. Hajlék nélkül nem viselhető el sem a fagyos tél, sem a tűzforró nyár.  Továbbá: minden valamire való államalakulat minden időkben gondoskodott róla, hogy a területén lakók valamiképpen fedélhez jussanak. Ezt a problémát nem rázhatják le magukról jó lelkiismerettel.
***
S most otthagyom a jó pápa enciklikáját, és egy másik érdekes megfigyelést bontok ki dióhéjban. Akik kételkednek a háromságos egy Istenben, mondván, hogy hogy lehet három, aki egy, azoknak azt üzenem, hogy az ember ennek a hármasságnak a leképezése.
A három isteni személy, az Atya, a Fiú és a Szentlélek (mások szerint Szent Szellem – az Atya és a Fiú közt vibráló eleven szeretet).
Ha azt mondom: ember, akkor azonnal látnom kell, hogy ez egy gyűjtőfogalom. Az ember vagy nő vagy férfi. De olyan nincs, hogy nem nélküli ember. Tehát máris két félnél tartok. A viszonyuk lehet a harmadik tényező, amely nem hagyható figyelmen kívül. Egy ember nem ember, kettő között viszont viszony keletkezik. A kettő viselkedni kezd. Nem tehet mást. Nincs egyedül. Alkalmazkodniuk kell egymáshoz kölcsönösen.
***
Kiterjeszthetem ezt a világ megannyi valóságelemére.
Látok. Mit látok? Állóképet. Ám szemem fordított képet lát. Agyamban fordul talpra a látott kép. Bal szemem máshonnan lát mögé a tárgynak, mint a jobb szemem. Amit látok, az térbeli kép. Sem a jobb szemem nem azt látja, sem a bal. Szemem van, de mindjárt két különféle. Mégis egy képpé áll össze bennem a látvány, mégpedig szemeim és agyam közös termékeként.  
Szimfónia. Hallom az Örömódát teljes hangszeres kísérettel. Nem emelhetem ki a fagottot, az üstdobot, a vonós vagy fúvós szólamokat külön-külön. Egy hangzás ez, a zenekartól és az énekkartól. A szólamok csak együtt teszik ki a szimfonikus hangzást. A hangszerek és énekhangok gazdagsága csak együttműködésük útján teljesedik ki.   
Azt hiszem, éppen ideje abbahagyni ezt a posztot.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9114318635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása