Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.12.22. 07:00 emmausz

Utoljára

Utoljára szeretnék a nyughatatlan ellenzéki megmozdulásokra reflektálni. Ezt is csak azért, mert a tévéhírek még mindig arról számolnak be, hogy folytatódik a túlórabővítés ürügyén kezdett morgolódás. Óhatatlanul is rég eltűnt fiatalkoromra emlékeztet ez a fogyni nem akaró ellenségeskedés. Amikor én még kis srác voltam, akkor két szalonképtelen kiszólást tartogattunk azoknak, akikkel nem értettünk egyet. Az elsőt befogott füllel kiabáltuk bele a híg levegőbe: „Egyik fülem sós, a másik meg paprikás, nem hallom, hogy mit dumálsz.” Természetesen hallottuk, hogy mit dumált a másik, azért is fogtuk be a fülünket, hogy tiltakozzunk a másik replikája ellen.   
Ha ez nem használt, jött a durvább formula, immár bedugott fül nélkül: „Hülyékkel és marhákkal nem tárgyalok.” Hogy aztán sikerült-e különvéleményünk megőrzése, a másikénak az elfogadása, avagy kompromisszumra jutottunk-e, ki tudja… Vélhetően hol így, hol úgy. Bár amennyire emlékszem, meglehetősen akaratos természetűek voltunk. Én legalábbis az. Egyszer bevertem a konyhaajtó üvegét, mert kulcsra zárták előttem az ajtót a többiek. Az üvegcsörömpölést követően azonnal kinyitották az ajtót, nekem meg nem volt kedvem a konyhába menni.
Gyerekek esetén az ilyen alighanem bocsánatos bűn, hiszen nem tudják, mekkorát kell az üvegre verni ahhoz, hogy az még éppen ne törjön be. De egy felnőttnek vannak már tapasztalatai. A politikusoknak ne volnának?  
Jól is néznénk ki.
A demokrácia arról szól, hogy az ember veszi a fáradságot, elmegy szíve szerint szavazni, aztán megnyugszik. Az anarchia egészen másról. Aki magát demokratikus ellenzéknek nevezi, nem lehet anarchikus ellenség. Vagy ha az, akkor mást hirdet és mást csinál.  
Mostantól fogva nem akarok a kérdéssel foglalkozni. Hitem szerint két síkon folyik a küzdelem: itt a földön és ott a mennyben. Itt a földön véges erők feszülnek egymáshoz. Nekünk meg tudomásunk van róla, hogy Jézus mit mondott: „Nélkülem semmit se tehettek.” A világ sorsa kegyelmi kérdés. A mi sorsunk, földi életünk pedig arról szól, hogy spirituálisan fejlődnünk kell. Életutunk során be kell látnunk törékenységünket, és függetlenül attól, hogy a regnálók éppen hülyére vesznek, vagy a közjót szolgálják, esetleg párhuzamosan mindkettőt teszik, sorsunk, felelősségünk kulcsa nálunk van. A tökéletességre figyelve-irányulva kell fejlődnünk. Írva van: „Legyetek tökéletesek, mert a ti mennyei Atyátok tökéletes. Vagy ahogyan Deák Janó mondta egykor a feleségének: A kereszténységben a fejlődési lehetőség a csillagos ég.
Hát van még mit fejlődnünk. Ezt segíti a belső csend, amelynek éppen most van itt az ideje.
Nem szép, hogy belepiszkálnak a karácsonyfa-gyújtogatók és a szánkókkal dobálózók.
Több eszük lehetne már.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1714506716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása