Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Klári Bodó: @emmausz: máig jellemző a szegedi közéletre. el is jöttünk onnan idejekorán. :(( (2019.05.13. 18:58) Én még (b)írom
  • emmausz: Mikszáth nagy mesélő. Emlékszem erre az írására. (2019.05.13. 16:37) Én még (b)írom
  • emmausz: Mórának fizetésemelés helyett azt mondták, ez a szúette rozoga íróasztal volt Mikszáth asztala szerkesztőkorában. Az újabb újdondászoknak ő is ezzel a szöveggel adta át később. Köszönöm a Mikszáth-í... (2019.05.13. 16:24) Én még (b)írom
  • Klári Bodó: Elég jó írókat olvasol, az igaz. Hozzáteszek valakit, szintén a Szegedi Napló egykori munkatársa volt. Mikszáth Kálmán: Az első bánat taborozok.network.hu/blog/taborozok-eletkepek-hirei/mikszath-kal... (2019.05.13. 14:19) Én még (b)írom
  • exbikfic: Ez nagyon érdekes, köszönöm. Sose hallottam róla, de tényleg lehet az az oka, ahogy feltételezed. (2019.05.09. 10:23) Lehetne az iskolákban Móra-óra
  • Utolsó 20

2018.12.31. 04:54 emmausz

Larousse 1978

A nagyobb család néhány tagja egykor a Francia Intézetbe járt nyelvet tanulni. Gondolom ott jutott tudomásukra, hogy létezik egy évente kiadott általános tematikájú lexikon, amely bőségesen felvonultatja azt adott kor tudását, mégpedig széles spektrumban. Egyszer a hetvenes évek vége felé sikerült is az egyik antikváriumban megvenni egy Larousse-t. Engem elbűvölt. A később hozzánk érkező francia vendégeket nem. Valamit kerestem benne, ők meg a kiadás évét nézték, és megmosolyogtak. 1926-ban adták ki. A beleszorult tudásanyag tehát akkor kb. ötven éves volt.
2007 nyarán Franciaországban járván Sens-ben betértünk egy könyvesboltba, ahol mindenféle Larousse-ok voltak. Érdekes módon 2008-s dátumot viseltek. Azon mosolyogtam, hogy a benne szereplő neves emberek közül jó néhány nem éri meg az év végét, és így 2008-ban már a halálhírükről kellene tájékoztatni a nagyérdeműt.
Mindenesetre mivel nem akartam kihagyni a lehetőséget, Eurónkat nem sajnálva megvettem egy kézikönyv-formátumú példányt, amelyet nagy lelkesedéssel forgattam idehaza. Megismertem belőle, hogy hány állat- és növényfaj van felfedezve, és hányat saccolnak még, amelyek nincsenek felfedezve. , és még nagyon sok mindent.
Miért is foglalkozom ezzel a kiadvánnyal?
Pusztán azért, mert tegnap az unokák után mentem a közeli játszótérre, ahol a gyermekeknek szóló könyvmegállóban találtam egy vaskos, 1978-as kiadású Larousse-t. Nem értem, hogy mit keresett a gyermekkönyvek között, és gyorsan ideírom, hogy most sem tudtam neki ellenállni. Magammal hoztam. Most két évfolyamot pátyolgatok. Érdeklődéssel lapozgattam a hetvennyolcast és kitartóan. Érdekelt, hogy miféle technikai állapotok voltak 32 éves koromban, mekkora volt a Föld népessége akkoriban, miképpen nézett ki a világföldrajz, hol voltak az országhatárok, s mennyire más képanyagot hoz, mint a 2008-as. Elsős unokám is meglepődött a több mint 1700 oldalas képes kiadványon. Tetszett neki a Mirage-repülőgép részletes képe, az állatok francia neve. Megpróbálom átlapozni, mert érdekesek a képek. Zömük nem ismételi meg a másik kiadásban lévőket. A szócikkek olykor segítenek megfejteni, hogy mit is látok, olykor pedig magamtól rájövök. Gyenge vagyok franciából. Sőt nagyon gyenge.
De ezentúl…       
Ami még érdekes, hogy 78 óta éppen negyven év telt el. Ma is megmosolyognának a franciák, hogy mit akarok egy ilyen könyv-antikvitásból megtudni.      

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr614524598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.