Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Klári Bodó: @emmausz: máig jellemző a szegedi közéletre. el is jöttünk onnan idejekorán. :(( (2019.05.13. 18:58) Én még (b)írom
  • emmausz: Mikszáth nagy mesélő. Emlékszem erre az írására. (2019.05.13. 16:37) Én még (b)írom
  • emmausz: Mórának fizetésemelés helyett azt mondták, ez a szúette rozoga íróasztal volt Mikszáth asztala szerkesztőkorában. Az újabb újdondászoknak ő is ezzel a szöveggel adta át később. Köszönöm a Mikszáth-í... (2019.05.13. 16:24) Én még (b)írom
  • Klári Bodó: Elég jó írókat olvasol, az igaz. Hozzáteszek valakit, szintén a Szegedi Napló egykori munkatársa volt. Mikszáth Kálmán: Az első bánat taborozok.network.hu/blog/taborozok-eletkepek-hirei/mikszath-kal... (2019.05.13. 14:19) Én még (b)írom
  • exbikfic: Ez nagyon érdekes, köszönöm. Sose hallottam róla, de tényleg lehet az az oka, ahogy feltételezed. (2019.05.09. 10:23) Lehetne az iskolákban Móra-óra
  • Utolsó 20

2019.01.03. 09:22 emmausz

Wistiti

Karinthy Frigyes, a nagy szórakoztató (jól emlékszem, hogy Kosztolányi így dicsérte: ez a h* volt köztünk az egyetlen zseni. Nos ez a zseni) parodizálja a paralelizmust. hogy mi ez? - kérdezhetnéd. 
A gondolattartalom más szavakkal való megismétlése. Hogy egy góbé példát mondjak, Izsák bácsitól veszem: „Ez így van és nincs másképp.” Most pedig vissza Karinthyhoz: 

Micsoda gyönyörű dolog az, hogy az embernek csak egy gondolata van, és nem jut az ember eszébe kettő, hanem a kettőnek a fele. S mindazonáltal két mondat lesz belőle, és egynél több sor lesz az egyből. Mert főleg az újságírónak igen jó dolog ez, és megörvendezteti szívét a hírlapok csinálójának. Főképpen pedig olyannak, akit sorok szerint fizetnek, és aki az ő kenyerét megkeresi minden betűvonal után, melyet leírt az ő keze. Azért reggel felvidult szívvel lementem a kávéházba, és hajnalban irányítám az én lépteimet a koffein tartalmú italok elárusító helyére. És mondám a pincérnek: Hozzon nekem kávét, és az én szájamtól meg ne tartóztassa a barna ital zamatját.”
***
Laci atya kerüli a tautológiát, a paralelizmust. Ezt ajánlja: „Higgyétek el, hogy lehet kevesebb beszéddel, több csenddel és abból fakadó tettekkel is élni! Csak ha szükséges, akkor használjatok szavakat!” 
A Larousse-t tovább lapozgatva újabb ínyencségekre bukkantam. Ilyenekre:
- loquet (zár) – belehallom a magyar lakat szót
- manchon – mancs
- merle (író neve is) feketerigó
- acier magyar megfelelője: acél
- péter a franciában nem személynév, hanem ige: szellent, pufog, pattog értelmű
- orgue de Barbarie (itt nem barbár, hanem szerintem Berber-ia értelemben) magyarul kíntorna
- ouistiti (ejtsd: wistiti) Egy dél-amerikai majomka neve, és egyfajta felszólításként használják, hogy a közös fényképezéskor most mindenki nevessen. (Nálunk az angol cheese [Csíz] járja.)
***
Ezek után azt hihetnéd, és képzeleted tükrözhetné, hogy nincs nekem megosztható új gondolatom, és nem találok magamban olyan érdekes elképzeléseket, amelyeket megoszthatnék veletek közzétéve a FB-on.  Ez persze nem igaz, és teljesen hamis. Szeretek váratlan témákat bedobni, és előre el nem képzelhető anyagokkal bombázni a nagyérdeműt.
Mindenesetre itt és most befejezem ezt a posztot, és mindent összevéve abbahagyom e helyen és ebben a percben rövid szösszenetemet.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6014531048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.