Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • emmausz: Köszönöm. Remélem. (2019.09.18. 14:13) Kontrollon
  • Tiborné Kaposi: A google maps-szal körbejártam a János Kórház területét. Patinás épületek. Kívánom, hogy minél ritkábban kelljen látogatnod, lehetőleg félévente se! (2019.09.18. 11:48) Kontrollon
  • emmausz: Jogos. Kiegészítem a posztot. (2019.08.20. 14:35) „Miért mindig a rosszat?”
  • exbikfic: Azért szerintem a gyászos öltözet és a hétköznapi viselet közt még van néhány fokozat, és az ünnepi(bb) viselet sem azonos a gyászos öltözettel. Persze ne sírjunk és búsongjunk egy ünnepnapon, ezzel... (2019.08.20. 12:35) „Miért mindig a rosszat?”
  • emmausz: Nem tudtam. Kedves vagy, köszönöm. Megnézem. (2019.08.02. 19:26) Egy perc bürokrácia
  • Utolsó 20

2019.02.08. 07:29 emmausz

FülesBagoly - IV. Károly

Csaknem kifogott rajtam a FülesBagoly egyik rejtvénye. Az utolsó rejtvénysziget bizonytalan válaszolási lehetőségekkel zsúfolt volt. Legalábbis engem kétszer is két vállra fektetett. Tapasztalatom szerint, amit azonnal nem tudok megfejteni, később játszi könnyedséggel igen, és nem értem, hogy miféle csőlátás akadályozott meg benne, hogy nem jöttem rá azonnal a helyes megoldásra. Most is ez történt. A kezdeti próbálkozások eredménytelenségét észlelve otthagytam a feladványt, majd egy újabb kísérletre minden a helyére került. Rendesen összefirkáltam a kitöltendő négyzeteket. Közben óhatatlanul felötlött bennem: Nem kellene-e hasznosabb dolgokkal tölteni az időmet? Arra jutottam, hogy inkább olvasok egy kicsit a Móra-kötetből. majd visszatértem a rejtvényhez, mert nem hagyott békén a gondolat: Én vagyok hibbant, a rejtvény hibás, vagy mi a helyzet?
***
Az interneten találtam egy hozana nevű francia nyelvű weboldalt, amely imakilencedet indít, kérve Boldog IV. Károly közbenjárását a mai családok megsegítése céljából. Kicsit meglepett, hogy a franciák egy boldoggá avatott Habsburghoz folyamodnak segítségért. Utána piszkáltam: Ki is volt tulajdonképpen a számkivetésbe taszított utolsó magyar király. Próbálom tőmondatokban: Élt 34 évet, ebből 11-et boldog házasságban Zita pármai hercegnővel, aki szerelemből lett a felesége. Nyolc gyermekük született. Kb. bő 100 éve koronázták őket magyar királlyá a Mátyás-templomban. IV. Károlyt nagyon zavarta a világháború kegyetlen valósága, és bedobta a törülközőt. Ettől kezdve minden uralkodó ellensége lett: nemcsak a franciák és angolok, de a német Vilmos császár is. Horthy is ellenállt neki, amikor megkísérelt élni jogaival és Budapestre akart jönni magyar uralkodóként.  Sokan nem bocsátották meg neki a háborúból való kilépést. Portugáliába száműzték, ahol 34 éves korában elvitte a spanyolnáthából induló tüdőgyulladás. Felesége soha nem mondott le magyar királyné rangjáról, hosszú élete végéig fekete gyászruhát viselt, szent életet élt 1989-ben bekövetkező haláláig. Az ő boldoggá avatási eljárása is folyamatban van.      
Azt hiszem, több figyelmet érdemelnének. Alig tudunk róluk valamit, pedig tanulságos volna megismerni észjárásukat, szokásaikat, életről vallott felfogásukat.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7214614504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.