Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.02.20. 05:19 emmausz

Nincs új a nap alatt. Vanitatum vanitas

Tegnap kontrollra mentem. Leírom a technológiáját, hogy legközelebb kikerüljem a bizonytalanságokat.
1. Recepció. Kell sorszám, utána az ablaknál bediktálni: ki vagyok, szül. hely, év, anyja neve.
2. 2. emelet jobbra. 208. ajtó. Ha a monitoron megjelenik a sorszám, a 208-ba be, ahol rendelési sorszámot kapok.
3. Vérvételhez kell az öntapadós tikett nevemmel stb. Kell sorszám, de csak azért, mert számlálják, hánynak vették vérét a tárgynapon. Egyebekben ott neveden szólítanak.
4. Vigyázó szemeid a 209. ajtóra szegezzed, oda jön majd az orvos, aki a sorszámodnak megfelelő rendben fogad, és ad elemzést, intézkedést a jövőre vonatkozóan.          
5. A vérvétel után sok idő telik el, míg megjön az eredmény a laborból, és megjön az orvos, aki fogad. Közben nyugodtan el lehet menni bevásárolni, enni, sétálni, fotózni stb.
Én pl. kiszámítottam várakozás közben, hogy eddig 26 446 napot éltem. Egy napot tévedtem. Utóbb ellenőriztem. A PC kalkulátora szerint 26 447 napja élek a földön. (Ma már 26 448.)
A várakozás idején folytattam a Móra-vezércikkek kötetének olvasását. Sok érdekességre bukkantam. Pl. megírja, hogy Pierpont Morgan nagyobb rabszolgatartó volt a fáraóknál. A pénzmágnásnak önös érdeke fűződött ahhoz, hogy a világháborút (1.) az antant nyerje meg, merthogy sok pénzt fektetett be mellettük. Csak akkor remélhette a hadi befektetések megtérülését, ha az antant győz, és a tengelyhatalmaktól behajtja kamatostul jóvátétel formájában azt a pénzt, amellyel ő az antant-országokat támogatta, no meg az Egyesült Államokat. Érdekes módon az antant győzött, a behajtás meg megtörtént. Hogy hány ember élete bánta, azt talán hagyjuk is. A szerző szerint jóval több, mint annak idején a piramisokat építő rabszolgák száma.  (Morgan piramisát) a világ népeinek egyforma ostobasága emelte – a kor egyedül való istenének, a Pénznek. Lehet, hogy nincs új a nap alatt?
A harc mindmáig folyik a pénzszivattyúzás ügyében. (Korunk piramisa)
Megemlíti, hogy a nincstelenség és a vantalanság ugyanazt jelenti, legfeljebb utóbbi szóalakot nem használjuk, még ha igaz is. Megállapítja, hogy akinek semmije sincs, az nem nincstelen, hanem vantalan. Megjegyzi, hogy a nincstelenséget is lehet fokozni. „Ez a legnincstelenebb közöttünk” – mondja egyik munkása. (Ugye a nincs hiánya a van volna, de hát a kettős tagadás...) 
Az uzsora se mai találmány. Egy gazdaember pénzen megváltott egy telket. A bank szerint 920 pengőt ér. Móra kiszámolja neki, hogy ha hatvanhat pengőt fizet érte ötvenkét évig, akkor az 3432 pengő. A gazda elmondja, hogy a kiadása egy évre vetítve 125 pengő. Bevétele 23 pengő. Kára tehát 102 pengő. Milyen munka ez így? – tehetné fel a kérdést, de nem teszi. (Fajvédetlenek) És milyen munka volt a svájci frank-hitelek propagálása? És milyen munka volt a Diák-hitelek kamatjainak egyoldalú egekbe emelése? Nem folytatom.
A prédikátornak igaza van. Nincs új a nap alatt. Ami most van, az volt már régen is.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8514638332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása