Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.05.12. 05:10 emmausz

Hungaricum? Ne már!!!

Legalább ötször leírtam a 19. sz. elejéről származó kétsorost:
- / Magyar magyart rontja, kár. / Bár több esze volna már. / (Szalay L.)
- A vicc szerint, ha összejön három magyar, azonnal öt pártot alapít.
- Molnár Ferenc írja, hogy az angolok kedvenc lapjukból tájékozódnak a világról, a magyarok nem így. Ülnek a kávéházban és minden lapot elolvasnak. Aztán osztanak, szoroznak, gyököt vonnak és a sorok között olvasnak. (Talán, mert Virág et szerint az a gyanús, ami nem gyanús.)
- Biztos még sokan és sokfélét írtak a széthúzásról, erről a kellemetlen hungaricumról. Ide most Móra Ferenc megfogalmazását hozom, lévén, hogy belemerültem egyik kötetébe. Ezt írja a magyar glóbuszt körülvevő légkörről (1910-es évek vége felé), idézem:
Másfelé az atmoszféra troposzférából áll, meg sztratoszférából. Minálunk a troposzférán innen is van egy réteg, a politikoszféra, s ez elől nincs hova menekülni. Elér az ételedben, az italodban, a vánkosodon, a lélegzetvételedben. Akár toronygomb-aranyozó vagy, akár költő, nem kérdés, érted-e a mesterséged, és becsületes ember vagy-e, hanem az, hogy kit éltetsz. Mondd meg, milyen politikai iránnyal cseresznyézel egy tálból, s akkor megmondják, van-e tehetséged vagy nincs, lehet-e veled egy asztalhoz ülni vagy nem. Van ennél nagyobb baj is. A politikoszféra nemcsak hozzátapad mindenhez, hanem el is torzít mindent.
Pipacsot szakítottál a mezőn: az politika.
Szekfűben csak a fehéret szereted: az politika. 
Ha sírsz, ha nevetsz, ha futsz, ha lassan mégy, ha esernyővel jársz, ha esernyő nélkül: az mind politika. ...ha költő vagy is… ha lelked kiteszed, se hiszik el, hogy nem a politikusok politikáját csináltad…
Olyan háború után, amely csak a halottaknak hozott dicsőséget, de hetedíziglen megátkozottá tette az élők életét, azt vétkelni,  aki félreverte a harangot, míg lehetett, és aztán elhallgatott, mert megfagyott benne a szó, mikor előre látta, »a sírt, hol nemzet süllyed el«?
…hisz ezért első ege a magyar atmoszférának a politikoszféra.” (in. Költők tilalmasában)
Bő két héttel az EU parlamenti választások előtt érdemes arra koncentrálni, hogy kik vagyunk, mit szeretnének magunknak és unokáinknak.
Ugyanő verseiben is vissza-visszatér a témához.
Ezen a tavaszon kit agyon nem vernek,
Tartsa magát ősszel szerencsés embernek.

illetve:
Gyűlölködés, bosszú, öröm a más kárán,
Kis Magyarországon jaj de nagy a járvány!
Szeresd embertársad! Hallod Isten szavát?
Vigyázz, meg ne kapd a magyar nyavalyát!

Nos hát, Isten óvja Önöket, Isten óvjon minket!
Aztán 26-án uzsgyi szavazni.
***
Tegnap Balaton körüli futásból egy 10 km-es etapot vállalt Mica. Lefutotta. Teljesítmény. Gratulálunk neki. 
Tegnap Gábor 75. születésnapját ünnepeltük. 75-öt megérni szintén teljesítmény. Gratulálunk.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr114821464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása