Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.06.24. 12:15 emmausz

A progresszív lencse

Nyolcadikos koromban derült ki, hogy erős különbség van a két szemem látása között. Hogy hogy nem jöttem rá magamtól, az maga a csoda.
Mindegy.
Kaptam szemüveget, és vidáman néztem vele a jövőbe. Akkor drótkeret volt divatban, melyre két-két csavarral rögzítették az üveglencsét. Lehetett az üveglencse alját szögletesre vagy szögletesre csiszoltatni (gömbölyűre nem emlékszem), belekerült vagy 30 forintba, a többit az SZTK állta.
Utóbb mivel állandóan a másik szemüvegemet kerestem, ha olvasó volt rajtam, a bifokot, ha amaz, akkor az olvasót, és mindkét szemüvegem kezdett leamortizálódni, úgy döntöttem, hogy progresszív lencsésre (multifokális, röviden multifoki) cserélem. Tudtam, hogy ez nem lesz olcsó mulatság. S milyen jól tudtam.
Az üzlet végzi a szemvizsgálatot. Az üzlet, amely olyan elegáns, mint a banképületek enteriőrje. Ez önmagában arra utal, hogy itt fizetni fogsz keményen.
Keretpróbáláskor olvasom a reklámot: annyi % engedmény a keretre, ahány éves vagyok. (Fizetéskor nem vettem észre.) Vélhetően időszakos engedményről van szó, és már lejárt. Három fajta anyag közül választattam: talán üveg, műanyag és vékonyított műanyag. Mivel látás szempontjából csak a harmadik jöhetett számításba, döntési szabadságom abból állt, hogy meghatározhatom: nem megfelelő vagy megfelelő szemüveget kérek-e. S mivel a cég nagyon gáláns, valamiféle engedményekben részesített, így mindenféle további extrák (pl. biztosítás) nélkül csak 128 000 ft lesz a szemüveg (szemműanyag).
Nekem egész idő alatt a szegény télikabátvásárlás előtt álló Salamon Béla esete forgott a fejemben. Mielőtt új télikabáthoz való textilt vásárolt volna, megvizsgáltatta magát a kardiológussal, majd a vizsgálat után megkérdezte tőle, hogy milyen anyagot vegyen a kabátjához. A doki azt tanácsolta neki, hogy ne túl drágát.        
Mondom én is feleségnek: Két évre adnának biztosítást? S mi biztosít engem arról, hogy még élek két évet?
Talán a SZIG-em, amely 2065-ig érvényes?
No az is komolytalan dolog.
Akkor lennék 119 éves.
***
Néhány megjegyzés a tegnapi aforizma-gyűjteményhez.
1. Lemaradt egy általam gyakran hangoztatott kijelentés: „Élni életveszélyes.” 
2. Azt hittem, sokaknak tetszeni fog, de mintha pusztába kiáltott szavakat írtam volna. (Nem baj.)
3. Úgy vélem, hogy nemcsak a múltban keletkeztek maximák, szólások, szállóigék, aforizmák, hanem a jelenben is. Bár több ismerősöm volna a publicisták körében, akik összeszedhetnék a maguk által fontosnak vélt megállapításokat, majd közös kötetbe gyűjtve közzétennék, miként a múlt írói, politikusai, közszereplői.  Nemcsak Széchenyi fogalmazott meg világító mondatokat és nemcsak Deák Ferenc. Érdemes lenne foglalkozni a dologgal. Mindszenty azt mondta, ha egymillió magyar imádkozik, nem félti az ország jövőjét. Kodály azt mondta, hogy a gyermek zenei fejlesztését már a várandósság idején el kell kezdeni. 
Engem érdekelne, hogy a maiak mint mondanak? 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3714909144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása