Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: Nem tudtam. Kedves vagy, köszönöm. Megnézem. (2019.08.02. 19:26) Egy perc bürokrácia
 • emmausz: Igen. Megtart. (2019.06.28. 11:10) Az ízlést kell magunkban fejleszteni
 • emmausz: Várom kezem mozgásának rendeződését, mert még a gépeléskor is kellemetlen. Ritácska tényleg talpra... (2019.06.15. 16:17) Valami fontosat…
 • emmausz: Jól játszanak mindketten. (2019.06.04. 21:38) MIT MIÓTA?
 • Klári Bodó: @emmausz: máig jellemző a szegedi közéletre. el is jöttünk onnan idejekorán. :(( (2019.05.13. 18:58) Én még (b)írom

Utolsó kommentek

 • emmausz: Nem tudtam. Kedves vagy, köszönöm. Megnézem. (2019.08.02. 19:26) Egy perc bürokrácia
 • exbikfic: Más: nem tudom, észrevetted-e már, hogy B.G. blogján nyertes lettél. A hozzászólások közt megtalálod Géza értesítését. Gratulálok! (2019.08.02. 18:18) Egy perc bürokrácia
 • emmausz: Igen. Megtart. (2019.06.28. 11:10) Az ízlést kell magunkban fejleszteni
 • Klári Bodó: Ráadásul: a jó ízlés az élet kisebb-nagyobb buktatóin is átsegít. (2019.06.28. 08:26) Az ízlést kell magunkban fejleszteni
 • emmausz: Várom kezem mozgásának rendeződését, mert még a gépeléskor is kellemetlen. Ritácska tényleg talpraesett, ráadásul nagyon szép is! (2019.06.15. 16:17) Valami fontosat…
 • Utolsó 20

2019.08.09. 20:16 emmausz

Egy perc nyelvelés

Idézetek Balázs Géza könyvéből (Körbejárt Föld).
Az egyik kicsit olyan, mint a szokásos közhely. „Mennyit enged a feléből.” Az író Mikszáthtól veszi a következő formulát: „Nyolc forintért hagyja, hatért odaadja, megér négy forintot, ezért ígérek kettőt.” Aztán a nyelvész elmeséli, hogy a kairói bazárban az arab mégis ráveszi, hogy a 300 fontra tartott fáraófej-szobrocskát megvegye immár 80-ért, de mellé kap egy szkarabeusz szobrot, három másik szobrocskát is, sőt ráadásul még egy aprócskát is. Ezek után azon morfondírozik, hogy tulajdonképpen akart ajándékokat vásárolni, és nem is olyan rettenetes az ár, amit fizetett. Meg hátha igaz a hazugság, miszerint eredeti a fáraószobor. Tudja jól, hogy nem, de hát… Nem egyedüli, akiből pénzt húzott ki a kereskedő. Vannak közvetlen tapasztalataim.
***
Athénről szólva megemlíti, hogy az akropoliszon dolgozó munkások időnként köveket szórnak szét a templomrom környezetében, mert ha nem tennék, más széthordták volna a turisták az ókori emléket.  
***
Tudom, hogy nyelvész a kötet írója, mégis meglepett egy nyelvi leleménnyel, amikor bőrharangról ír. Azonnal kiderült, hogy a müezzin a bőrharang, hiszen ez a fajta híradás bio a javából.
***
A tegnapi hat fogalompár anagrammái sorban:
élelmes  - elmesél
életelv – elvetél
eszeget – tegezes
kereszt – reszket
kéretés – értékes   
mereszt – termesz
***
Egy nehéz probléma megoldási kísérlete.
Egy halállal farkasszemet néző hölgy mesélte, hogy a rák végső stádiuma sok szenvedéssel jár. Neki senki ne mondja, hogy bármi öröm volna ebben.
Teréz anya egy szklerózis multiplexben szenvedő nővel vette fel a kapcsolatot, kérve, hogy fájdalmait ajánlja fel a szerzetesnő műveinek a javára. Ez a beteg nő volt Teréz anya „bank”-ja.
A pap Joby pedig állítja, hogy az Istennek ajánlott szenvedés örömforrássá lesz az emberben. Ellentétben azokéval, akik önmagukat emésztve jajgatnak.
Vallásfilozófiai fogalomrendszer ez. Észérvekkel nem lehet itt operálni.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4615003084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.