Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • emmausz: Köszönöm. Remélem. (2019.09.18. 14:13) Kontrollon
  • Tiborné Kaposi: A google maps-szal körbejártam a János Kórház területét. Patinás épületek. Kívánom, hogy minél ritkábban kelljen látogatnod, lehetőleg félévente se! (2019.09.18. 11:48) Kontrollon
  • emmausz: Jogos. Kiegészítem a posztot. (2019.08.20. 14:35) „Miért mindig a rosszat?”
  • exbikfic: Azért szerintem a gyászos öltözet és a hétköznapi viselet közt még van néhány fokozat, és az ünnepi(bb) viselet sem azonos a gyászos öltözettel. Persze ne sírjunk és búsongjunk egy ünnepnapon, ezzel... (2019.08.20. 12:35) „Miért mindig a rosszat?”
  • emmausz: Nem tudtam. Kedves vagy, köszönöm. Megnézem. (2019.08.02. 19:26) Egy perc bürokrácia
  • Utolsó 20

2019.09.05. 09:27 emmausz

Duna-partról dióhéjban

Tegnap saját posztom és az idő kegyessége kikényszerítette, hogy felkeressem a Duna-partot. Rövid sétát tettem a Rómain. A Duna-part (Duna-art) éppen olyan művészies rendezetlenséget, kócosságot mutat, mint mindig az itt eltöltött harminc év során. Számos fotó tanúskodik a víz erodáló hatásáról. A part mindig ugyanaz és mégis mindig más arcával, a kavicsokkal és a szeméttel, uszadékfákkal és a vízi sport kedvelőivel mutatkozik.  Tegnap séta közben egyre tolultak elém az élmények.
Parton ülve hányszor gondolkodtam rajta, hogy ha eltekintek a távvezetékek és a híd látványától, nagyon hasonló vízpartot, szemben meg erdőséget láttak a rómaiak, a kelták, a magyarok, mint én.
A hídon 30 éve áttotyogtam M. fiúval Újpestre, majd visszafelé jöttünkben olyan erős széllel találkoztam, hogy vonatra szálltunk. Nem volt nálam pénz, mert csak sétára indultunk, de nem jött a kalauz se.
A nyolcadikos fiammal versenyeztem a parton.. Ő messzebbre dobta kavicsát mint én. Többé nem versenyeztünk.
De mikor kicsi volt, vízbe esett botját kihalásztam. Mögé dobott kavicsokkal kihajtattam a vízpartra.   
Ifjabb koromban még végig lehetett gyalogolni kisebb vesződségek árán a parton egészen a pünkösdfürdői gátig, majd vissza. Utóbb már elvitettem magam busszal valameddig, s onnan hazasétáltam.
Nagyon rég volt, amikor a téli szürkületben a kihalt parton megtámadott négy kivert kutya. Kezdtek volna körbevenni. Ekkor négykézlábra álltam, jelezve, hogy kész vagyok megütközni. Elkullogtak.
Több vendéggel sétáltunk a parton. Annyira egyedi és romantikus a Római, hogy mindenki szívesen tartott velünk a poros úton (olykor a keményre fagyott hóban, megint máskor a latyakban).
Végigéltük a mobilgát, kontra nyúlgát-építési hercehurcát. Mivel nem vagyok vízügyi szakember, nem alkottam véleményt arról, hogy melyik megoldás a megfelelőbb. Ez szakkérdés. Annyi fogalmazódott meg bennem, hogy egy terjeszkedő város a part rendezettségét előbb-utóbb ki fogja kényszeríteni.
(Elég arra gondolni, hogy minden ellenkezés ellenére a Hármashatár-hegy oldala egyre gazdagabb kacsalábon forgó szerszámkamrákban, miközben alighanem építési tilalom védené a hegyet, az erdőt.)

Mióta itt lakunk, lecserélték a régi vasúti összekötő hidat, és felépült a békásmegyeri híd is. Mindkettő kapcsán vizsgálódás indult a csalások és a ki nem fizetett alvállalkozók ügyében.  Kár. Az utóbbi híd igazi látványosság. Amennyire egy ilyen szerkezet szép lehet, ez a híd teljesíti – maximálisan.
A gátfejlesztés éppen most megindult, Az Aranyhegyi-patak mentén próbagödrökbe botlottam. Itt mobilgát lesz vajon? Eddig nem éltünk meg vízelöntést, de a töltés tövében az aszfalt víz alá került (Pók u.). s „tengert láttam, amint kitekinték” az ablakunkon.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1815040790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.