Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.11.25. 10:32 emmausz

Katalin=korona

Tegnap írtam a jó fehérek indiánirtó tevékenységéről. Ám voltak békés megmozdulások is. A földművelő indiánok mentették meg vagy öt tucat telepes életét az éhhaláltól, mert megtanították őket a növénytermesztésre. Ennek az együttműködésnek az emléke a Hálaadás napja Amerikában. Ma viszont Katalin nap van (a név jelentése: korona), Alexandriai Kataliné, akit az egyház egy időben mellőzött, mert nem ismerte el hitelesnek személyét. Aztán visszavette ünnepelt szentjei közé. Hogy élt-e, annak semmi bizonyítéka, de a legenda szerint lefejezték, mivel az ellene használt éles késekkel gyilkoló kerék széttörött. A legendás mártír a filozófusok és a fiatal lányok védőszentje.
Éljen Kata lányunk, és Isten éltesse, noha ő védőszentjének Siennai Katalint tartja, ám névnapját mindig nov. 25-én ünnepeltük. Éljen továbbá Kata húgom, aki szintén ma tartja névnapját.
Aztán persze az összes Katáknak boldog névnapot kívánok.
***       
Reggel megfejtettem egy olasz típusú rejtvényt. Reggeli után jól jön egy kis rutinos fejtorna. Kb.15-20 perc kell egy átlagos nehézségű és terjedelmű rejtvény megfejtéséhez. Most is így történt. Bár felébredtem hajnalban, hosszas kóválygás után visszaaludtam, s csak hét óra előtt ébredtem, ébredtünk újra.
A jezsuita szerkesztőség előtti falitáblán rendszeresen olvashattam egykor az aktuális programokat. Egyiknek ismétlődő címe így szólt: Pepi bácsi elfoglaltságai.
Szerencsére nincs ilyen táblánk, mert csaknem üresen állna. Elfoglaltságaink alig tervezhetők. Most pl. két unokát kaptunk kölcsön. Adódik egy kis krumplipucolás, s talán porszívózni is kellene már.
Ezenkívül vár rám az Északnyugati átjáró, amelynek soron következő fejezetében éppen a Rangerek egy csoportját akarják megnyuvasztani a franciákkal társult indiánok.
Ez egy ilyen nap. A FB-on olvasom, hogy Rákosi pribékjei hogyan kínozták áldozataikat. A Wikipédián Katalin kerékbe törése kapcsán a kivégzési módokat láttam képes mellékletekkel. Ilyenfajta szörnyűségekre állat nem képes, legfeljebb a tövisszúró gébics.
Nincsenek illúzióim afelől, hogy a ma embere legalább olyan aljasságokra képes, mint a régiek voltak. Akkor is, ma is túlmutat az emberen a rossz mivolta, megvalósulása. Minden ember sajátos méltósággal születik. De hogy olykor mivé lesz…
***
Ferenc pápa Japánban járva deklarálta, hogy bűntény az atomfegyverek gyártása, tartása, pláne a vele való fenyegetődzés. Persze, hogy az.
Eddig is tudtuk, de ki elég bátor a nagyhatalmaknak szegezni a súlyos vádakat tartalmazó mondatokat.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr415323596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása