Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: Igen. (2020.02.03. 14:08) Reggelek Bakonybélben
 • Tiborné Kaposi: Igen, köszönöm itt is, hogy láthattam a képet. A fehér kanapé fölött nagyon jól mutat:))) (2020.01.24. 14:33) Műtők - műtermek
 • gond/ol/a: @gond/ol/a: ja, máris eszembe jutott, Váli Dezső!! (?) (2020.01.20. 12:38) Halál komolyan mondom
 • emmausz: Soraid segítenek megbirkózni naponta egy-egy témával. köszönöm reflexiódat és az Ég áldását kíváno... (2020.01.17. 14:43) Empátia
 • emmausz: Figyelmességét köszönöm. *** Ennél hosszabb könyvet még nem olvastam én sem. Mindenesetre leköt, m... (2020.01.12. 07:07) Mit üzen az Üzenet?

Utolsó kommentek

 • emmausz: Igen. (2020.02.03. 14:08) Reggelek Bakonybélben
 • exbikfic: @emmausz: Értem. Akkor hát mégsem praktikus. :) De ez is szép. (2020.02.03. 13:42) Reggelek Bakonybélben
 • emmausz: Az az esti himnusz dallama. A reggelié s,d ms mr fm s,d ms mr fm sl sf fs fm rmf s mr rd (2020.02.02. 15:58) Reggelek Bakonybélben
 • exbikfic: Én ezt ismerem: l'l'l' dl' dr m mmm sf mr d mmm rr dm r drm mr dt l' (2020.02.02. 15:10) Reggelek Bakonybélben
 • emmausz: Lehetséges, lehetővé teszi a szöveg. Egyébként mindkettőnek van egyedi dallama. Arra jöttem rá, hogy József Attila Altatója ugyanebben a ritmusban készült. Azt hiszem, Sebő F. volt, aki megzenésítet... (2020.02.01. 17:57) Reggelek Bakonybélben
 • Utolsó 20

2020.01.17. 05:59 emmausz

Empátia

Többet már nem akartam foglalkozni Vásáry Tamás könyvével, mégis ezt teszem. Teszem pedig azért, mert felesége, Ildikó rákos lett, és daganateltávolítási operációja után kemoterápiás kezeléssorozatot kap. Ám a nyolcvanas években a kemo még keményebb lehetett, mint ma. A szerző szokása szerinti terjedelemben részletezi a kanül beszúrására tett kísérleteket. Felesége vénáját csakugyan kikészítik, míg sikerül a művelet. A kiszolgáltatottsággal, a környezet leírásával képszerűen mutatja Vásáry, hogy milyen nyomorult dolog ez a kezeléssorozat. A leírás szerint egy igen drága eü-intézményben folyik a beavatkozás, de akármennyire elit kórházról van szó, a beteg nyomorúságán ez jottányit sem változtat.
Damoklesz kardjaként függ feje fölött a szövetvizsgálat kétesélyes eredménye: Van-e áttét, vagy nincs. 
Mivel magam is részese voltam hasonlóknak, átéltem a beteg helyzetét.
Mi tagadás, alig várom, hogy a szerző békésebb vizekre evezzen.
Amit nem szoktam tenni, a kötet végére lapoztam, hogy vajon éle-e még a szeretett páciens?
Mivel a válasz igen, tovább olvasom a könyvet. Nem úgy, mint a Németh László beszámolóját, aki leírta, hogy hipertóniája hogyan hatalmasodott el rajta, mígnem kiszenvedett. Azt az írást letettem. Nem voltam kíváncsi rá, hogy hogyan adja meg magát az író-orvos az egyre rosszabb életviteli lehetőséget engedő betegségnek.
Külön érdekessége Vásáry leírásának, hogy a rokonok hogyan állnak az előállt szituációhoz. Az egyik ág teljes némaságba burkolódzik, a másik ágból pedig a szerző ellen fordul apósa, anyósa. Tehetetlenségüket a szerzőn verik le. Nem elég neki a maga baja, még meg is támadják.
Nekem meg az jutott eszembe, hogy helyzete hasonló, mint a Pál utcai fiúk c. könyvben az öreg szabóé, Nemecsek Ernő apjáé, aki miközben látja fia vergődését a halálos tbc-vel, nem állhat le munkájával, mert Csetneky úr, akinek öltönyét határidőre el kell készíteni, jön próbálni.
Vásáry meg maga vezényel le számos próbát, hiszen hangversenysorozatát nem ildomos lemondani, a pénzre szüksége van a családnak.
Szinte drámai, hogy beállít menedzsere és a jövő repertoárját egyezteti a művésszel, aki azt se tudja, hogy hol áll a feje.    

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr715413454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klára Enikő Ágnes Hegyi 2020.01.17. 13:23:59

Köszönöm, Miklós,

jól esik, hogy értelmes gondolatokat osztasz meg. Szükség van rá, mikor erre repülök. A képeket is köszönöm. Minden jót, sok erőt, a Párod szeretetét, a Család-Csapat klassz építését kívánom továbbra is - erővel, kegyelemmel! KláriH

emmausz 2020.01.17. 14:43:11

Soraid segítenek megbirkózni naponta egy-egy témával. köszönöm reflexiódat és az Ég áldását kívánom életedre.
Mik