Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.02.02. 09:38 emmausz

Nincsenek régi viccek

Amikor a jezsuita szerkesztőségben dolgoztam, s átlapozgattam régi lapszámokat, a Ludas Matyi mottója jutott eszembe: Nincsenek régi viccek, csak öreg emberek, egy újszülöttnek minden vicc új. Arra jöttem rá nevezetesen, hogy egyes cikkek klasszikusok a szónak abban az értelmében, hogy nincsenek korhoz kötve. Az újabb generációk figyelmére éppúgy számíthatnak, mint megszületésük idején. Próbálom bizonyítani, mert a kezembe kerültek a Szolgálat c. periodikának a különféle évfolyamai. S abban mának is szóló anyagokat találtam.    
- A megszólás bűnét az követi el, aki ok nélkül elmondja embertársa hibáját. Alaptalan gyanúsítás esetén kellő indok nélkül rosszat feltételezünk valakiről. A legsúlyosabb a rágalom, amikor tudatosan ráfogunk valakire olyan bűnt, amelyet nem követett el – írja Péteri Pál.
- „Az egyesült európai népek egyike sem fogadja el, hogy egy másik vagy ennek kultúrája uralkodjék felette, hanem vallja, hogy mindegyiküknek egyforma joga különbözőségével gazdagítani a többit. A régi birodalmak mind megbuktak, mivel felsőbbrendűségüket erőszakkal és asszimilációs politikával próbálták elérni….. hogyan is képzelhetnénk el Európát, ha megfosztanánk a transzcendens távlattól?” – taglalja a kérdéseket II. János Pál Strasbourgban az EP ülésén 1988-ban. Hova süllyedtünk mára!
- A cserkészettel foglalkozó cikk kitér az 1933-as gödöllői jamboree-ra, amelyről a nagy BÍPÍ, Sir Baden- Powell megállapítja, hogy „ez volt a legszebb, legpéldásabb, legcserkésziesebb tábor”.
A cikkíró idézi Sík Sándor Cserkészindulója harmadik versszakát. Olyan szép, hogy ide másolom:
Szabadba fiúk! A Nap arca nevet,
Ott pezsdül a friss, tüzes élet.
Járjuk be mezőt meg a rengeteget,
Szabad ott a szabadban a lélek!
Ott szemben, szívben tiszta láng,
S az Isten arca néz le ránk.
Leheletén ott megterem
Erő, szabadság, győzelem!

                                   (1912)
- Végül Márton Áron püspök egyik röpimáját citálom blogomba:
„Uram, te imádkozol azokért, akik megfeszítenek, és megfeszíted azokat, akik téged szeretnek.” Megrendítő.  
***
Ilyen még nem volt sohase. Ma egy igen ritka oda-vissza dátumra ébredtünk: 2020 02 02
Bár 1010 éve volt már hasonló: 1010 0101

2019 éve meg ez lehetett volna: 1.1.1.
Egyik húgomnak egyszer születésnapjára „tizenegyeseket” küldtem e-mailen.
Isten éltessen – írtam neki 2011. 11. 11-én 11h 11 perckor s koncentráltam rá, hogy a 11. másodpercben startoljon a kívánság. Annyit tettem hozzá, hogy a 11-eseket elküldtem, most már csak be kell rúgnod őket a győzelemért.   
***
Emil vicce:
Hova mész, fiam?
Megyek a süketekhez vakolni.
Hm. Inkább a vakokhoz menjél süketelni!

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr915450716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása