Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.04.27. 03:31 emmausz

Nekünk is szól

Olvasom egy tapasztalt lélekismerő tollából, hogy kimenvén a templomból a híveknek első dolguk elfeledni, hogy miről is szólt a napi evangélium. Mivel ez velem is elő szokott fordulni, részben kerestem az okát, részben pedig azt, hogy mi is volt pl. vasárnap az evangélium, mi ragadott meg belőle, és mi volt nehezen érthető esetleg.
Nézzük sorra.
Az oka meglehetősen egyszerű. Nem úgy hallgatja az ember, mint a közöttünk sétáló Mester nekünk szóló szavait, hanem úgy, hogy igen, ez kb. kétezer éve hangzott el, évtizedekkel később meg, ahogy emlékeztek rá s leírták, alkalmasint először Márk, s az ő rövid forrását használva Máté az izraelieknek címezve, Lukács pedig Mária kiegészítéseivel irodalmi stílusban megszerkesztve. Jánosé évtizedekkel még később keletkezett, onnan néz vissza a történtekre.
Oka még az is, hogy a szakaszokat már annyiszor hallottuk, hogy nemcsak nekünk hiányzik belőlük a friss infó élménye, hanem olykor a prédikálónak is.  
Hogy mi volt a tegnap felolvasott evangélium, arra tényleg rosszul emlékeztem. Arra gondoltam, hogy a Márk evangélium vége, de az szombaton volt. Vasárnap valójában az emmauszi tanítványok és a Feltámadott találkozását olvasták fel. Az elemzők el szokták mondani, hogy már nincs meg Emmausz, s hogy két-három órai járásra van Jeruzsálemtől. Ami visszatér a történetben bennem, s megmosolyogtat, hogy Jézus késedelmesszívűeknek, lassú felfogásúaknak nevezi a két Emmauszba tartó embert (akik egyike valószínűleg Lukács, aki evangélista lett), a két tanítvány pedig visszatérve Jeruzsálembe épp az ellenkezőjét állítja: „Ugye, hogy lángolt a szívünk...” pedig sokáig nem jöttek rá, hogy ki az alkalmi útitársuk, csak a kenyértörésről, de akkor ő eltűnt a szemük elől.
Hogy pontosan mi hangzott el, s főleg hogyan mondta a feltámadt Krisztus, nem tudjuk. Aki viszont prédikált róla, mintegy szemrehányásként értékeli Jézus szavait. Nekem az jutott eszembe, hogy éppen ennek a papnak a szólása, hogy „senkit se lehet jóvá szidni”. Ez elfogadható, akkor viszont a jézusi szemrehányás is inkább szeretetre méltó megjegyzés lehetett – vélhetjük utólag.
Amit minden kornak el akar mondani a történet, azt balladai homály fedi. Nevezetesen azt, hogy miképpen vezette le Jézus Mózesen kezdve, a prófétákon folytatva, hogy miket kell elszenvednie a Messiásnak ahhoz, hogy bemehessen az Isten dicsőségébe.
***          
És az ígért zene… Legyen most a DBQuartet előadásában a Take Five c. szám. Dave Brubeck Jazz-pianista a cool jazz jeles képviselője. A Take Five szerzője szaxofonosuk, Paul Desmond. A doboknál a korabeli világhíresség, Joe Morello. A kvartett játszott II. János Pál pápának is amerikai körútja alkalmával. A számnak sokféle interpretációja létezik. Ez itt az eredeti. 
The Dave Brubeck Quartet: Take Five
https://www.youtube.com/watch?v=PHdU5sHigYQ

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7215643442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása