Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.04.28. 03:58 emmausz

Zenei átdolgozásokról

Egy zenemű lényeges eleme, hogy jól megkülönböztethető a többitől. Ez azt jelenti, hogy eredeti a dallamíve, eltérő a ritmusa, nem olyan, mint az összes többié, határozottam különbözik tőlük. Úgy különbözik a többitől, mint egyik regény a másiktól, mint egyik festmény a másiktól. Azért hangsúlyozom ezeket, mert a zeneművek átdolgozása, átírása nehezen veszi fel a versenyt az alapművel, mivel az átirtok nem tekinthetők eredetinek. Ahhoz, hogy elismerésre számot tartsanak, lényegesen gazdagabbnak kell lenniük az eredeti műnél, hogy az előbb említett hiányosságot elfedjék, pótolják.
Mindebből jól látszik, hogy nagy terhet vállal magára, aki hozzáfog egy értékes zenedarab áthangolásának. Vannak azért eredményes kísérletek.
Talán a legismertebb közülük Bach Wohltemperiertes Klavier 1. füzetének C-dúr prelúdiuma BWV 648, amelyet Gounod kíséretként használt, és fölé írt egy szépséges dallamot az Ave Maria szövegére igazítva. Így jött létre a Gounod/Bach Ave Maria c. mű, amely nagy karriert futott be, és mindmáig gyakran szerepel a templomi esküvők alkalmával.
Muszorgszkij kompozíciója, az Egy kiállítás képei is akkor vált ismertté, amikor M. Ravel átírta zenekarra a zongoraszvitet. Muszorgszkij nem érte meg az így életre keltett művet. Pedig még itt sincs vége. K. Emerson is lecsapott a témára, és szintetizátorra átdolgozta az egészet. Triójával újabb népszerűséget szerzett a darabnak.
Sokkal több rossz példát tudnék felsorolni, de csak egyet hozok ide, egy könnyűzenét. Adva az Animals együttes, és számuk, A felkelő nap háza. Én még soha nem hallottam, hogy bárki legalább akkora elementaritással játssza le, mint ők, akik összehozták a kompozíciót. Azt akarom hangsúlyozni, hogy csakugyan combos feladat megjavítani egy sosemvolt eredeti zenét.
Végül egy személyes élmény. Egy alkalommal a mise végi kivonulásra az orgonista szép, fülbemászó muzsikát adott elő. Nagyon meglepődtem: miért hoz a templomba profán zenét, hiszen ez a Procol Harum banda A halványnál is fehérebb árnyék c. száma. Igaz, hogy ők énekelik is az eléggé csapongó vad dallamot, de a többi, az orgonakíséret azonos. Hogy az orgonista ismerte-e a slágert vagy sem, nem tudom. Ő Bach III. D-dúr szvitjének egyik tételét adta elő, ahogy kell. Ebből lett a Procol Harum együttes feldolgozása, amely A halványnál is fehérebb árnyék címen futott be nagy karriert. Én meg nem tudtam, hogy Bachtól vették át a zenét, s öltöztek bele, mint remeterák a csigahéjba. https://www.youtube.com/watch?v=valL7JWjVB4
**
FB-információk karantén idején
Fél kilenckor mese az elrabolt királyleányról, a griffmadárról s a kocsisról.
Délután ötkor mise magyarul Déváról Böjte Csabával és néhány énekessel.  

 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr915645226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása