Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.05.24. 03:29 emmausz

Egyszavas képlet

Ma valaki minden hozzászólni vágyótól azt kérte, hogy írja le, miben határozná meg, mivel jellemezné, hogy fejezné ki egy szóban: VILÁG. Az én egy szavam (meg volt vele elégedve, én is) ez: ISTENÉ.
Benne minden történés is. Tegnap arról írtam, hogy mindnyájan valamilyen fokban rokonai vagyunk egymásnak. S ezt erősítendő Beethoven-Schiller Örömódájának zanzásított flashmobját osztottam meg.
Ma megint J. Ratzingert idézem, aki nemcsak pengeéles pontossággal fogalmazó elméleti szakember, hanem igazgyöngy megfogalmazásai vannak lényeges dolgokról. Ezt írja: „Az ember létezése nem önmagába zárt
mondász (egyediség), hanem másokra való vonatkozás a szeretetben és a gyűlöletben, ezekben megvalósulva; a saját létezésünk bűnként vagy kegyelemként van jelen a többi emberben. Az ember soha nem pusztán önmaga, vagy pontosabban fogalmazva: másokban másokkal, mások által önmaga. Hogy a többiek átkozzák vagy áldják őt, megbocsátanak neki és bűnét szeretetre változtatják át, mindez része az ő saját sorsának.” Így valahogyan.
Ha gyermekünket, unokánkat beleset éri, az ő szenvedésük nekünk is fáj. Hányszor volt alkalmam beteglátogatók arcán felismerni a nem titkolt együtt szenvedés jeleit. Hányszor tapasztaltam, hogy egy arcon, egy kidolgozott kézen miképpen jelenik meg az illető egész sorsa.  
Az „együtt sírunk, együtt nevetünk” végigkíséri életünket, s a síron túlra is átcsap. Ezt éljük meg, amikor elhunytjainknak az Úrral való találkozását imáinkkal kísérjük, nekik örök boldogságot kívánva. Ezért kívánunk életre szóló boldogságot az ifjú párnak esküvőjük alkalmával, s valamennyi embernek, akiknek az életére áldást kérünk, amikor leírjuk, vagy elmondjuk: Isten éltessen!
Tovább megyek. Ha nem is gondolunk rá, jó kívánságunkat fejezzük ki: Adjon Isten…, mármint jó napot vagy akár mi mást. Áldjuk, akinek kívánjuk.
Milyen jó lenne, ha együtt zümmögne az emberi „méhraj”, ha együtt építenék az emberek a világot, amely ugye az ISTENÉ. De amelyet úgy kellene óvnunk, mint a termeszek óvják saját várukat.
Persze ez nem megy, mert a jóra vágyás mellett a rosszra hajlás tanúi, elszenvedői, olykor művelői is vagyunk. Mégis tudatosítanunk kell, hogy az isteni miliő részeseiként az országa építésére hívott meg a Teremtő.  Ezen kell dolgoznunk hangyaszorgalommal, megalkuvás nélkül.   
Ezért tetszik Böjte Csaba kitartó tevékenysége, ezért volt olyan nagy az apró Szent, Kalkuttai Teréz anya. Modellek bőven akadnak, már csak el kell mozdulni jó irányba.
***     
Zeneként Bárdos Lajos Azt hirdeti a nap c. vegyes karra írt motettáját szerettem volna mellékelni, de szégyenszemre nincs fent a youtube-on. Így váltottam C. Franck 150. zsoltárjára. Legyen akkor ez.
https://www.youtube.com/watch?v=-ik4tRKNoOc

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6615714346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása