Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.08.24. 12:58 emmausz

A tévedhetetlen

Isten a tudója, hogy van az, mindenesetre a tegnap elhagyott gondolat visszatért belém. Talán, mert egy jó mottót találtam K. jóvoltából. Így szól: „Nem lelked van, te vagy a lélek! Tested van.” (C A. Lewis) Igaz. A test előbb-utóbb aztán gondoskodik róla, hogy leváljon a lélek róla. (Gy. M.) Ez is igaz. Meg az is, amit tegnap elfelejtettem. A lényeg: az észkombájnok kibírhatatlanok. Amennyiben az vagyok, én is.
Erre akkor jöttem rá, amikor tudásom tévedhetetlenségétől hajtva valamit kijelentettem, és aztán rájöttem, hogy nem nekem van igazam, hanem annak, aki másképpen ismerte az adott történést. Még elkedvetlenítőbb volt szembesülni azzal, hogy jószerével mindig hozok valamilyen megállapítást annak a tudatában, mert egy ilyen tudósbúb, mint én, nem állhat messze az igazságtól. Ez amolyan férfitulajdonság – mondják.
De maradjunk csak a felismert igazságnál. Hitelesíti gondolatomat a nóta szövege:
Az 1. strófa:
Tizenhárom ezüst pityke fityeg a mentémen,
a legelső hajdú vagyok Hajdú vármegyében. 
Subickos bajszom úgy áll, mint az öreg bika szarva,
nincsen nálam különb legény Hajdú-, meg Biharban.
A 2. strófa mást mond.
Tizenkettő ezüst pityke fityeg a mentémen,
a második hajdú vagyok Hajdú vármegyében. 
Subickos bajszom úgy áll, mint az öreg bika szarva,
van nálam egy különb legény, de az le van sz*va!
Nos, ez az az érzés, ami utoléri a józanul gondolkozókat, akik már nem akarják tökéletességüket hangsúlyozni. A témához még legalább két mondás tartozik.
Az egyik szerint „féléve még nagyképű voltam, de ma már tökéletes vagyok”.    
A másik úgy szól, hogy „Einstein meghalt, és én se érzem jól magamat”.
Ez a kettő már-már a csúcs, de van még feljebb.
Az öreg Máté mindent tud – vélekedik a góbé Máté szomszédja.
Máté unokája kijavítja: „Az öreg Máté tud mindent IS!”  
***
Zene. Most népzene jön. A kis népek eltűnése pótolhatatlan veszteség. Eltűnik velük hitviláguk, kultúrájuk, zenéik, verseik, mondakörük, népviseletük stb. Ezekre tekintettel népzene jön. Mondjuk Ázsiából. https://www.youtube.com/watch?v=3encA6KYQUI játssz, Altáj!    

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8916174786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása