Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • exbikfic: @emmausz: :))) (2020.09.14. 23:00) Dó, ré, mi
  • emmausz: :) Jau zene! (2020.09.14. 18:42) Dó, ré, mi
  • exbikfic: Nem értettem, mi köze a dó-re-mi-nek a diftongusokhoz, de így már értem. :))) (2020.09.14. 16:56) Dó, ré, mi
  • exbikfic: Bízzunk benne, hogy ha Kodály országában adta volna ugyanezt elő, a közönség ugyanígy kapcsolt volna. Hátha. (2020.09.01. 09:51) Don’t Worry Be Happy
  • emmausz: Köszönjük. (2020.04.03. 04:33) Nem érdem, teljesítmény
  • Utolsó 20

2020.09.07. 17:29 emmausz

Pongrácz

Ma van a kassai vértanúk ünnepe. Pongrácz István, Grodecz Menyhért, Kőrösi Márk a nevük, akiket a kálvinista hajdúk halálra kínoztak. Egyikük magyar, másikuk lengyel, harmadikuk horvát nemzetiségű volt. Ami kuriozitásnak számíthat, hogy Szt. II. János Pál Szlovákiában avatta szentté őket.
Ami pedig a személyes élményem, hogy velünk járt egy Pongrácz nevű fiú a piarista gimnáziumba. Nem jutott eszembe a keresztneve, ezért az osztálytalálkozó email-címeit böngésztem át. Ám nem találtam meg a többi név között. Előkaptam hát a tablóképet, de azon sem szerepelt. Gyanítom, hogy a negyedik gimnazista évét már más iskolában végezte el. Mivel a kör bezárult, letettem róla, hogy kitaláljam, minek is hívták.
Talán épp ezért azonnal beugrott a keresztneve: Vilmos. Heuréka. Azért érdekes az ő személye, mert noha Ausztriába költözött, egyik találkozónkra eljött, és elmondta, hogy a családjának egykori tagja a vértanú jezsuita Pongrácz, akit ő személy szerint nagyon tisztel, és hozzátette, hogy a Pongrácz család erdélyi nemesek családja. Továbbá, hogy sikerült a románoktól visszaszereznie ősei ingatlanját, amit rendbe szedett, és ahova később meg fogja hívni osztálytársait, azaz minket.

Nos, ez még nem történt meg, legalábbis én nem tudok róla.
A Bethlen-i időkben nyoma sincs az ökumenizmusnak. A reformáció és ellenreformáció kora ez, vallási türelmetlenségben. Ennek egyik megnyilvánulása a kassai vértanúk esete.
Mai érzékenységgel elég furcsa elgondolni, hogy a felekezetek tagjai vérre menő ellenségeskedő légkörben leledzettek sokszor, miközben egyaránt Krisztus-követőknek tartották magukat, mégpedig kizárólagosan.
Mára sem szűnt meg a keresztényüldözés, sőt. Igen felerősödött. A támadó más vallásokat követő türelmetlenek azt hiszik, hogy isteneiknek tesznek szívességet, ha kiirtják a keresztényeket. És a vértanúk között egyaránt találunk katolikusokat és protestánsokat. A Krisztusért való mártíromság forrasztja eggyé őket.          
***
Egy mondat VD-től, aki Pio atyát idézi:
Szenvedésem részesévé teszlek téged... – mondja Krisztus.
Fiam, ne hidd, hogy az én haláltusám három óráig tartott, nem. Én a világ végezetéig vívom haláltusámat azokért a lelkekért, akik számomra kedvesek.
***
Zene. Igazán a mindenszentek litániája illenék ide, amelynek gregorián változata is van, de a dallamát Monteverdi is átveszi Mária-zsolozsmájában. s ssl f f m f s s. Santa Maria, ora pro nobis… 
Vianney Szent János, könyörögj értünk, kassai vértanúk, könyörögjetek értünk. Stb, stb…
Legyen akkor a Monteverdi-muzsika. https://www.youtube.com/watch?v=ITNFt5Si48I&list=RDITNFt5Si48I&start_radio=1&t=258

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7416193750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.