Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.09.09. 13:02 emmausz

Ellentétek

Misére megyünk. Az utca túloldalán a kerítésen ül Sanyi. Sanyi bokszoló volt, iszákos lett, hajléktalan és ahogy mondani szokták, alighanem nem százas. Évek óta próbálja lelejmolni, akit lehet. Máskor is átkiabált valamit arról, hogy mind a pokolra fogunk kerülni. Ma is átkiabált, amit nem értettem, de Tücsi igen. Sanyi azt mondta, hogy ő maga a pokolba kíván menni. Ej-ej, nyugtázom, de hát nem tudja, mit beszél.
Szájmaszkban foglalunk helyet, miután fertőtlenítettük tenyerünket. A mai mise igeszakasza Lukács evangéliumából vett szöveg (6. fej.) s a boldogságokról szól. Máténál nyolc boldogságmondás szerepel, itt négy. Lehet vitatkozni azon, hogy mi okozza a számszerű különbségeket. Túl azon, hogy visszaemlékezők írják, amire emlékeztek Jézus életéből és tanításaiból. Szerintem a különbségek oka, hogy Jézus hasonló tanításokat adott, de nem szóról szóra ismételte önmagát, hanem a pillanat ihletése diktálta, hogy mikor mit közöljön. Ez okozza az eltérést, s nemcsak itt, hanem pl. a miatyánk-ima megismertetése során is. Nem pontosan ugyanazt írja le Lukács, amit Máté. De ez nem baj. Lukács feljegyzése:
[Jézus] tanítványaira emelte tekintetét és megszólalt: „Boldogok vagytok, ti szegények, mert tiétek az Isten országa. Boldogok vagytok, hogy most éheztek, mert jól fogtok lakni. Boldogok vagytok, akik most sírtok, mert nevetni fogtok. Boldogok vagytok, ha gyűlölnek benneteket az emberek, kizárnak körükből és megrágalmaznak, s neveteket, mint valami szégyenletes dolgot, elvetik az Emberfia miatt. Örüljetek azokban a napokban, ha majd ez bekövetkezik, és ujjongjatok, mert nagy jutalomban részesültök a mennyben! Atyáik is így bántak a prófétákkal. 
De jaj nektek, gazdagok, mert már megkaptátok vigaszotokat. Jaj nektek, akik most jóllaktok, mert éhezni fogtok! Jaj nektek, akik most nevettek, mert sírni és jajgatni fogtok! Jaj nektek, ha az emberek hízelegnek nektek! Hisz atyáik is így tettek a hamis prófétákkal.
Én a hajléktalanra gondoltam, miközben hallgattam a perikópát. Ő a nyomorult, akinek Jézus minden jót ígér. Ő az, aki ennek ellenáll, bár nem tudja, mit beszél.

Mi meg, bent ülők nem nélkülözünk legalábbis olyan mértékben nem, mint egy csöves. Reményünk az üdvösség.
Hogy ki a gazdag, ki szegény, az azért relatív egy határon belül. A föld zöme gazdag, ha kritériuma a jóllakás, a vidámság, a megbecsültség. A mély szegénységet jellemzi az éhínség, a keserű sors, a megvetés és kirekesztés.
Azt hiszem, hogy Pál apostol igazít el ebben a kérdésben, aki azt írja, hogy tud bővelkedni és tud szűkölködni is, ha kell.
***
Zene. A nyolc boldogság, ortodox kórus
https://www.youtube.com/watch?v=nDcVeKXFykI
   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6216195530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása