Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.09.27. 03:52 emmausz

Prófétikus gondolatok

Ezúttal Prokop Péter Boldogasszony c. kötetéből szemezgetek. A könyv Rómában jelent meg 1984-ben. A megjelenés dátuma Orwell könyvcímére hajaz: 1984.
Az érzékeny érzelemvilágú festő rezdülései olykor érdekesek, olykor prófétikusaknak bizonyulnak.   
Nézzük, miket vet papírra.
A szép nem létezik. A bájos és utálatos csak bennünk van. Ha nincs ember, aki figyeli a naplementét – az se nem piros, se nem lila. 13. o. (Weöres szerint nem a ló, hanem az ember mondja azt, hogy nyihaha.)
Beethoven szimfóniája a lónak csak zörej. A lónak a legszebb muzsika, ha hallja a párja nyerítését. 14.
(Lám-lám.)

Az esztéták azt hiszik, hogy a világ az ő eszméikkel van tele, amelyek az ő fejükből pattantak elő. Vég nélkül beszélnek, s nem tudják, mit beszélnek, de úgy adják elő, mintha értenék. 15. (PP kortársaként magam is hasonlókat tapasztaltam. Az irodalmi, képzőművészeti fejtegetésekben csakúgy röpködtek a „narratívá”-k, az aspektusok, a konszenzusok, a cizellált körmondatok, és hányszor éreztem, hogy mindez a tudálékosság nem más, mint polgárpukkasztás, parasztvakítás tényleges értékes mondandó nélkül.)       
A kockának 12 éle van, mondtam. Mértantanárom gúnyolódott. Fiam, a geometriában csak egyenlő van, a kecskebogyók egyformák. 17. o.
(Tetszik az öniróniája.)
Nemcsak az evés öröméért ül asztalhoz a család, hanem az együttlét öröméért is. … Meghívás egy vacsorára megbecsülésünk kifejezése is. Civilizációnk, a turizmus, a pénz imádata, a szállodák légköre termelte ki a szív nélkül vendég elé dobott terítéket. 37.o.
(Idén a mondatnak szomorú kicsengése van. Családunkban egymást érik a jubileumi születésnapok. Párhuzamosan egymást érik a bejelentések a koronavírus járvány elszabadulásáról. A valóság csaknem lenullázza a találkozások lehetőségét.)  
Újságírók mérhetetlen bűne a mindennap utcákra öntött erkölcsi és szellemi kloaka gyalázatossága. 37.
(Azóta rosszabb a helyzet. Az internet, a FB, az e-mailek világa megezerszerezte a kellő, a fölösleges, a százszor ismételt hírek és álhírek számát. Tébolyító az információs dzsungel lármája, s a nyomában kialakult beteges kötődés. Alkalmasint tudatos önmérsékletre van szükség, ha nem akarunk megbolondulni.)        
Félelmetes kaosz van kialakulóban: mindenki lázadása mindenki ellen. A széteső társadalomban a gonoszság, brigantizmus fertőző árja démoni vigyorral sodorja el a jóságot. 45.
Állítólag a természet őrködik az egyensúly fölött. Ezer emberre jut egy zseni, egy őrült, egy szent s egy gonosztevő… Változó hangú (mutáló) sihederek lehurrogják a tartózkodó, gyámoltalan mozgású jámbort. A bankrablók s a rendőrt lepuffantó banditák modoráért lelkesednek. Talán elszennyeződő környezetünk velejárója, hogy a rámenős erőszak elfojtja a nemest. … a gonoszok között pokollá válik a társadalom. 39. o.
(Szívesen írnám, hogy téved, de nem. A fenyegetés valós. Próféciája az eltelt időszakban felerősödött. Nyugaton valóban elszabadult a pokol. Az erőszakosan terjesztett féligazságok, ferdítések, nyílt büszkeséggel vállalt hamisságok korát éljük. Szükség van az emberi értékekhez minden áron való ragaszkodásra, különben nagy baj támad bolygószerte.)  

***
G. Gershwin: Rhapsody in blue 1945.  
https://www.youtube.com/watch?v=VAuTouBhN5k

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2416216812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása