Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.12.15. 03:45 emmausz

Cicke

„Móra Feri” könyvét is olvasom. A leghűbb szolga c. írásában egy Cicke névre hallgató agárról mesél. Az alapos képzésben részesült kutyát Apaffy Mihály kapta a szultántól, aki meg volt elégedve az összeszedett adó összegével. A kutya kíséretében érkező szolga elmondta Apaffynak, hogy Cicke megismeri a jó embert, és megismeri a rosszat.
Apaffy jól megjegyezte magának ezt az értékes információt. Ezután a  tanácsüléseken részt vett az agár is. A fejedelem lábánál ült a kutya, miközben ügyes-bajos dolgaikat jöttek előadni népek. Akit az állat barátságosan körbeviháncolt, az megkapta, amit kért, de akire rávicsorgott, az ugyan hiába koptatta a küszöböt. A pénzzel való „kenést”, az ügy „kijárását” már Erdély aranykorában is ismerték -, de Cicke lehetetlenné tette ezeket. A legnagyobb protekció sem használt, ha jóvá nem hagyta.
Milyen alkalmas eszköze lehetne a mai kormányzatoknak egy-egy Cicke. Jöhetne K., hogy kevés az öt milla, rávicsorítana, és már szedhetné is a sátorfáját. Jöhetne L., hogy megtanítsa kollégáit, hogy kell a bérlőket kiakolbólintani lakásukból. Jöhetnének a versenytárgyalást kibulizók a szerződésért, s dolguk végezetlenül távoznának. Jöhetnének a csempészek, a trükközők, a dílerek és egyéb gazemberek. Cicke alaposabban dolgozna, mint a hazugságvizsgáló gépek.
Kellene egy néhány tudós agár a különféle hivatalokba, a politikusok mellé a tanácsadók helyett.
Kellene továbbá a percemberkék mellé, kellene az EU-ba, hogy kiderüljön, mindenki a saját véleményét mondja-e, hogy az alkotmányban foglaltak szerint jár-e el, s hogy végez-e egyáltalán tisztességes munkát a nagyon is tisztességes fizetségért.
De mivel Cicke csak egy volt, és már rég meghótt, marad a hazugságvizsgáló gép, a remény, hogy letisztulnak az agyak, hogy kifehérednek a gazdaságok, hogy a politikusok nem akarják uralmuk alá vonni a nagy térségeket, a gazdag olajlelőhelyeket, a ritka fémek bányáit, az egyes országokat nem akarják kizsákmányolni. Nem is folytatom.
A hívőknek van még egy lehetőségük: Imádkozhatnak a közjó világméretű megvalósulásáért, miközben azt is tudomásul veszik, amit a Mester mondott: Szegények mindig lesznek veletek.
***
Zene. Vivaldi Négy évszak. Tél. A zeneszerző Bécsben hunyt el betegen, nagy szegénységben. Lám, egyike a mindig köztünk levő szegényeknek. 

https://www.youtube.com/watch?v=sHG-nWlnvAo
              

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4516339986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása