Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.12.29. 02:32 emmausz

ŐK és MI

ŐK és MI, győztesek és vesztesek a címe Jobbágyi Gábor társadalomkritikát tartalmazó önéletírásának. A rendkívüli tömörséggel bő 100 lapon megírt kötetben a szerző azt igazolja, hogy akik 1945 előtt a polgári jómód részesei, vagy a gazdálkodók közül nyertesek voltak – és ezek száma nem kevés, számítása szerint kb. 8 mó –, 1945 után kifosztottakká, ellehetelenítettekké váltak. Valahogyan oly módon, amit Thatcher asszony úgy fogalmazott meg, hogy „az a baj a szocialistákkal, hogy időről időre kifogynak a mások pénzéből”. 
Jobbágyi professzor kortársam. Lényegét tekintve ugyanazokat a mellőztetéseket érte meg, amely oly sokunknak osztályrésze lett. Érdekes megfigyelése, hogy a vagyonukból kiforgatott, lakásukból, házukból elkergetett, kitelepített, mélyen megalázott emberek vagyona, ingatlana a politika csillagának változásával a pártvezetők és káderek zsákmánya lett, és mindmáig az ő birtokukat képezi. A vesztesekből lett győztesek mindmáig olyan előnyök élvezői, amelyek nem illették meg őket, és ma sem illetik meg. Zárt kasztjukon nehéz rést ütni, fogást találni. (Elég csak a színészegyetem napjainkban folyó praktikáira gondolni.) A győztesek máig kamatoztatják kapcsolati tőkéjüket.
Azt veti fel a szerző, hogy érdemes volna megkutatni a nagy polgári lakások eltulajdonításának a folyamatát és mértékét. Azt, hogy máig kik lakják a régi tulajdonosuktól elkommunizált ingatlanokat. Megjegyzi, hogy nemcsak a Gyurcsány-villa ilyen, hanem igen sok másik is van Budapest legfrekventáltabb részein.
Mondanom se kell, hogy egyszerre elolvastam az egész könyvet, amelyben a szerző kitér a kisgyerekkorában kezdődő nélkülözésekre, s tart az óvodában, iskolában, a hadseregben és a munkahelyein őt ért méltatlanságok felé.
Helyesen állapítja meg, hogy jó ügyekért akkor is harcolni kell, ha látszólag kudarcra vannak ítélve korunk Don Quijotéi. (Az ő esetében az 56-os sortüzek perei, abortusz-törvény körüli hercehurca, jogtalanságok a jogi világban.)
Persze tudhatta ő is, miként én is, ha másból, nem az általános iskolás énekkönyvünkből az emberi sorsok alakulását: „Jó lesz nektek, szegény lányok, rossz-rossz, gazdag lányok.” (állítólag orosz népdal)
A Bunkócska szövege sem ígér semmi jót:
„De ha eljön a nap, / mikor ébred a rab, / s lekötött kezét-lábát kinyújtja. / Aki ellene volt, / az a fűbe harap, / mert a bunkó a földre lesújtja. /
Hej, te bunkócska, te drága…”  
Jut eszembe, hogy annak idején az első sorokat nem értettem, vagy nem akartam érteni.
Sose hallok olyan gyönyörű nótaszót, amilyent sihedernyi koromban.   
Mivel a dallam hangsúlyos részei az aláhúzott szótagokon van, egykor így szólt bennem a nóta:
…ANgyönyö RŰnótaszót,ami LYENTsihe DERrnyiko RÓÓÓMban.  Ja kérem, a magyar hangsúly a szó elején van.
***
Zene. Venite, adoremus at the Notre Dame.
https://www.youtube.com/watch?v=9rUFy3Id7aI

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6016362076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása