Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.12.30. 18:16 emmausz

A Zarándok

Még idén belefért, hogy elolvassam Loyolai beszámolóját saját életéről. Hosszas unszolásra mondta el szerzetestársának, aki jegyzetelt, de mert rövidlátó volt, lediktálta egy írnoknak. Ám az utolsó sorokat már olaszul írta meg az, aki Szent Ignác közelében tartózkodott akkor, amikor a végére ért mondókájának. A Zarándok c. munka egy fantasztikus ember fantasztikus története dióhéjban.
Ignác (Inigo) nem jezsuitának született. Bőven világi életet élt, harcokban vett részt, a franciák várostroma során ágyúgolyó találta el, mindkét lábára megsérült, egyik lába szilánkosra tört. A tört részek pocsékul forrtak össze. Kérésére újra eltörték, újra illesztették, de akkor meg egy csontja kiállt. Inigo szerette a szépet, vállalta az őrült fájdalmakat, mert kérésére az izmot és a kiálló csontot eltávolították.
Lovagregényre vágyott betegsége alatt, de a Biblia és a Szentek élete állt rendelkezésére. Ezek lábadozása során teljesen átalakították életszemléletét. Istenhez fordult teljes valójával.
Beszámolójában kitér megtapasztalásaira, lelke rezdüléseire.
Szélsőségességek jellemezték életét.
Hol megnövesztette haját és körmeit, hol levágta őket. Hol volt hol aludnia, hol nem.
Megszakításokkal, de szinte egész életében böjtölt.
Számos esetben letartóztatják, ő soha nem fejt ki ellenállást ezek miatt. Rendre szabadul fogságaiból. Többször idézik az inkvizíció elé, sose ítélik el, jóllehet véleményét mindig bátran kinyilvánítja.       
Folyamatosan megalázkodik mások előtt.
Szinte folyamatosan koldul, hol eredménnyel, hol nem. Utóbbi esetek fokozzák nélkülözéseit.
Műveli magát, ahogy sikerül, s rossz lábával vándorol.
Hol a Szentföldön bukkan fel, hol Angliában, hol spanyol földön találjuk, hol Párizsban, Rómában.
Lelki antennája égi vezérlésű. Megtanul párbeszédet folytatni Teremtőjével. Még a rendalkotmány egyes kitételeihez is az Isten véleményét kéri ki.
Mivel sugallatokat kap a jövőjét illetően, sose fél átzarándokolni puskaporos területeken, ugyanis az ő idejében egymást érték a helyi villongások.
Nagyon sok alkalommal beteg. A nélkülözésektől, a fogyasztott ételektől kikészül a gyomra, vesekövek jelenléte nehezíti napjait.
Többször utazik kalandos körülmények között tengeren, de fizetni sose tud. Addig-addig keresi a megoldást, mígnem ingyen szállítják egyik kikötőtől a másikig. Ha pénzhez jut, nem sokáig birtokolja. Nagyon sokakon segít, miközben maga is nincstelen.
De nemcsak anyagilag. Lassan-lassan kialakul benne az a módszer, amellyel sokak épülését szolgálhatja: Összeállítja lelkigyakorlatos könyvét, amely évszázadok óta használt útmutató a megtérést elhatározók számára.
Elég gyorsan haladtam az olvasásban, mert a lábjegyzeteket jobbára figyelmen kívül hagytam. Azt vélem, hogy a lábjegyzetek összessége terjedelmesebb, mint a Zarándok szövege. A könyv olvasása érthetővé tette, hogy miért tudott egy új szerzetesrend berobbanni az 1500-as években a reformáció idején.
Loyolai Szent Ignác csakugyan fantasztikus ember volt, Isten fantasztikus embere.                
***
Zene. A Suscipe (Fogadd el, Uram!) Tolcsvay-szerzemény, amelyet Balás Bélának írt püspökké szentelése alkalmával.  Szövege Loyolai Szt.I..-tól: Fogadd el Uram, szabadságomat, Fogadd el egészen. Vedd értelmemet, Akaratomat és emlékezésem. Mindazt, amim van, és ami vagyok Te adtad ingyen, visszaadom Uram, visszaadok egyszerre mindent. Legyen fölöttünk korlátlanul rendelkezésed, csak egyet hagyj meg ajándékomul: Szeretnem Téged. Csak a szeretet maradjon enyém a kegyelemmel, S minden, de minden gazdaság enyém, Más semmi nem kell. https://www.youtube.com/watch?v=AYpBEOfCDwc
  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8616364542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása