Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.04.12. 10:31 emmausz

Két portréfilm

Két visszaemlékezés két film, két arc, egy férfi és egy nő. Bodó Imre professzorról szólt az első portréfilm (Egy borjúfark sem hibázott). Ez a részletező film ugyanolyan mély nyomot hagyott bennem, mint korábban a Béres Józsefről készült. Miért? Talán a személyes vonatkozások miatt. Hiszen kicsit ismertem is őt. Évtizedekkel ezelőtt a Regnum Marianum egyik csoportja kirándulást szervezett a Pilisbe. Egy tavacska mellett kettéoszlott a társaság. Métáztunk. Emlékszem a Bodó házaspárra. Az ellenfelünkkel voltak. Nagyon élvezték ezt a közös játékot. Mivel fiaik, lányaik szintén a közösség tagjai voltak, néhányukkal találkoztam a megbeszélések, tanácskozások során. A filmen feltűnik Jelenits tanár úr, és mesél közös élményeikről. Megjelenik gimnáziumi tablójuk, rajta azokkal a tanárokkal, akik engem is tanítottak négy évvel később. Rajta a költő Rónai György, aki franciát tanított nekik. Rajta az egyik Bárdos-Féltoronyi, akinek öccsével bátyám egy osztályba járt. Szó esik Ottlikról (az Iskola a határon írója), mert a Kőszegi kadétiskolába járt egy évig Bodó Imre. Kicsi ez a világ. Ennek az iskolának az éttermében mulattunk M. fiunk és E. esküvője után, a terem esztrádján szólt a zenekar, ott köszöntöttük az ifjú párt. De leghűségesebb női munkatársa, T. E. képe háromszor tűnik fel a filmen. E munkatársa 2018-ban hunyt el, s gyászmiséjén szépen emlékezett meg róla Bodó professzor.  Mi azért kerültünk oda, mert az ECHO c. periodikát T.E.-vel közösen készítettük. Ennyire kicsi a világ.
Bartalus Ilonáról szólt a második portréfilm. Ez a film kevéssé a benne szereplők miatt hagyott bennem mély nyomot, hanem inkább a tárgya miatt. A 80 éves zenészpedagógus a Kodály-módszer hivatott követője és szakértője egykor tévésorozatban mutatta be a szolfézstanítás szépségét, hasznát, értékteremtő és kultúrát adó mivoltát. Legalább három egykori előadására emlékszem (Haydn Üstdobszimfóniáját, Egy Bartók mű vet, illetve Beethoven 7. szimfóniájának II. tételét elemezték ezek a műsorok).  Mivel magam is részese voltam gyermekként a Kodály-módszernek az elsajátításában, érdeklődve hallgattam a visszatekintő műsort. Nem részletezem, hogy milyen elemekből állt össze a zeneelméletre tanítás, de nem mulasztom el, hogy Kodályt idézzem, aki nagyjából azt fogalmazta meg egy alkalommal, hogy a zenei műveltség, a kultúra olyan valami, amelyet minden korosztálynak magának kell megszereznie. Nem száll apáról fiúra.
Mi pedig csaknem teljesen elengedtük a zenei nevelés kodályi hagyatékát!
Meg is látszik a hiánya.
E két film két értékes életművet felmutató emberre emlékezik. Isten nyugosztalja mindkettejüket!                  

 

 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9516498524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása