Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • Meg nem értett: "Elég Krisztus szenvedésére gondolni, akinek igazán nem volt semmiféle vétke. Élete során folyamat... (2021.06.21. 15:43) Legyen vége már!
 • Meg nem értett: "Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?" Rossz kérdésre nem lehet jó választ adni,mert a jó kérdés a... (2021.06.21. 11:40) Irgalmasság vasárnapján
 • Meg nem értett: "Helyi elem keletkezne? Szublimál?" Vagy csak kavitál.(szárazon,azt tán mégse) (2021.06.20. 22:51) Komód és jómód
 • Meg nem értett: Jók voltak! (2021.06.20. 22:35) Rendkívüli kiadás. Apák-napi poszt
 • Meg nem értett: "Azt mondhatom, hogy Isten tenyerén élünk." Ez azt jelentené,hogy van Isten,a tenyere és mi azon é... (2021.06.20. 22:32) Válságos idők

Utolsó kommentek

 • Meg nem értett: "Elég Krisztus szenvedésére gondolni, akinek igazán nem volt semmiféle vétke. Élete során folyamatosan jót tett az emberekkel." Minden jó cselekedet,nézőpont kérdése és feledékenységé. " "Jézus bem... (2021.06.21. 15:43) Legyen vége már!
 • Meg nem értett: "Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?" Rossz kérdésre nem lehet jó választ adni,mert a jó kérdés az,hogyan keletkezett a tyúk? A kérdés picit olyan,mint :Isten tud e olyan nehéz követ teremteni,amit... (2021.06.21. 11:40) Irgalmasság vasárnapján
 • Meg nem értett: "Helyi elem keletkezne? Szublimál?" Vagy csak kavitál.(szárazon,azt tán mégse) (2021.06.20. 22:51) Komód és jómód
 • Meg nem értett: Jók voltak! (2021.06.20. 22:35) Rendkívüli kiadás. Apák-napi poszt
 • Meg nem értett: "Azt mondhatom, hogy Isten tenyerén élünk." Ez azt jelentené,hogy van Isten,a tenyere és mi azon élünk. Költői képnek szép,de nem a tenyerén,hanem Isten teremtéséBEN élünk. "Sorsunkra nézve legyen ... (2021.06.20. 22:32) Válságos idők
 • Utolsó 20

2021.05.13. 00:11 emmausz

Jigsaw puzzle

Az angol szóra egyetlen fordítási javalatot találtam: Kirakós.  Igaz, kirakós, de azt gondolom, hogy a szókirakó is kirakós, és mégis teljesen más. Kirakós a négyzetbe tömörített néhány idom is, amelyből sokféle mintázatot lehet árnyképek alapján összehozni.  Alighanem még ezeken kívül is igensokféle kirakós létezik.
Mindegy.
Maradjunk annál, hogy a jigsaw puzzle az az alakokra vágott (fűrészelt) kép, amelynek a részeiből egy minta állítható össze. A kirakós darabkák alakja formai elem, mely mintájával és színeivel valamiképpen hordozója egy nagy képnek. Az alakos mozaikdarabon tárolt szín- és képrészlet önmagában alig, vagy egyáltalán nem értelmezhető. Tehát van sajátos körvonala, van színkészlete és vannak vonalai is esetleg. Az izgalmat az okozza összerakás közben, hogy az önmagukban értelmezhetetlen részek együtt a szemünk előtt válnak értelmes ábrákká.
Talán Szent Ágoston hasonlata az, amelyet Istennek a világgal való elgondolásáról szoktak emlegetni, nevezetesen, hogy mi a hímzést (szőnyeget) fonákjáról látjuk, és a szálak eldolgozásai, lebegő végei, a szálkihagyások stb. kuszává teszik a mintát. De fordítsuk csak meg, mindjárt helyére kerül minden, és a színén szépen kirajzolódik az isteni elképzelés.       
Ha abban a korban létezett volna a kirakós, alkalmasint azzal ismertették volna az isteni elgondolást a világ dolgairól. Ma több mint hétmilliárd ember-„mozaik” él a földön, és keresi a helyét az isteni kirakósban. Végül minden a helyére fog kerülni. De addig is keressük a helyünket, bár nem látszik az isteni terv. Mind-mind másalakúak vagyunk, más mintánk van, más a színünk, és nincs belőlünk több. A kirakás folyamatos. A meghatározó színek, formák, minták alapján kialakulhatnak értelmezhető képrészek, de a végső nagy egész kirakása hosszú időt vesz igénybe.  
Vegyük észre, hogy mindenkinek meghatározott helye és feladata van. Az is látszik, hogy nem lehet ösztönösen összerázni az egymáshoz illő darabokat. És az is igaz, hogy a részeknek közük van egymáshoz. Egymás létét feltételezik, és csak egybekapaszkodva képesek felmutatni a végső képet.
Bevallom, hogy el-elidőzöm a kirakóssal, és módszerem, hogy a kirakandó kész kép folyamatos nézését jószerével mellőzöm. Így – bár tovább tart, de – izgalmasabb a részek összekeresgélése.
Van ebben a keresésben valami nagyon életszerű.
Keressük a párunkat,
keressük a helyünket az életben,
keressük a tehetségünkhöz passzoló hivatást, elfoglaltságot,
keressük a hozzánk illő embereket, barátokat, ismerősöket.
Végül is mindezekre rátalálunk,
megvalósul a terv,
összeáll a kép.   

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3616557852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2021.05.13. 12:17:04

Én is ugyanezzel játszom az utóbbi 2-3 hónapban, és csak akkor nézem meg a kirakandó képet, ha már végképp megáll a tudományom és sehogy se tudok továbblépni. Úgy az igazi a feladat. :)

emmausz 2021.05.13. 14:33:07

Persze. Mechanikis volna és gyors. nem ez a cél, hanem a megoldás önálló keresése. Üdv mik

emmausz 2021.05.13. 14:33:47

Persze. Mechanikus volna és gyors. Nem ez a cél, hanem a megoldás önálló keresése. Üdv mik
süti beállítások módosítása