Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.05.30. 16:50 emmausz

Elfele

Tegnap vezetés közben hallgatom a hírt, Jankovics Marcell nyolcvanadik életévében elhunyt.   Ma olvasom Korzenszky Richárdnak a közelgő jubileumra Jankovicsnak szánt festschriftbe elkészült írását.
Osztálytársak voltak.
Említi, hogy a pannonhalmi diákok a bécsi rádiót, az Autofahrer slágereit hallgatták, hisz közel voltak Bécshez.
Említi, hogy a kollégisták reggelije általában zsírosdeszka volt teával, ebédre pedig gyakorta kaptak sárgaborsófőzeléket, vagy pirított darát.
Igen, ilyen világot éltek, éltünk.
Írja, hogy igazgatójukat, Söveges Dávidot elvitték a pufajkások, és félholtra verték. Ilyen világot éltünk.
Hasonlóképpen él benne egykori tanárainak életkora. Évtizedekkel voltak fiatalabbak akkor a tanárok, mint ma az emlékező öregdiákok.
Igaz.
És a diákcsínyek.
Idézem: „Volt egy tanárunk, Havasi Lúciusznak hívták. Latint tanított – talán egy évig. Nagy lelkesedéssel beszélt arról, hogyan szeretne meghalni. Vagy szószéken, vagy katedrán. Valahonnan a hátsó sorokból valaki bekiáltotta: - Mikor látjuk? (Többen vannak az osztálytársak között, akik határozottan maguknak tulajdonítják ezt a kijelentést. Nincs bizonyítékom arra, hogy ez a közbeszólás nem Jankovics Marcelltől származik”-e.)
Többek között megjegyzi: Még megadatott, hogy befejezd a Toldi-t (ti. a rajzfilmet).
Majd lakonikusan: Előbb-utóbb követjük egymást. Ahogy az Úr elrendeli.
Nagyon igaz.
Ballagnak, ballagunk – egyre fogyatkozó számban – az idő egyirányú utcáján.
***
Franciaországban ma van anyák napja. Éva kapott egy whatsappot tőlem. Válasza nagyon szép. Köszöni az életét. Mi is köszönjük. Hálálkodásunk tehát kölcsönös.
***
Autónk vizsgázni indul.
Vajon sikerül-e neki?
Sokáig szolgált eddig is.
Nálunk 14 évet töltött az akkor már koros kocsi.
Talán kap még két évet. Sajnálnék megválni tőle elhagyni. Összeszoktunk. „Régi cseléd volt a háznál, mindig emberül szolgált hát…”
Ha megbukik, mégis másikat veszünk helyette.
Az autók cserélhetők.
Én meg még vezetnék egy darabig.   

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9116576608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása