Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.12.25. 11:12 emmausz

Hogy is volt akkor régen?

Amikor én nagysrác voltam, a Regnum fű alatt karácsonyt rendezett a budai hegyek között a piktortégla barlangban. Egy darabig busszal utaztunk, majd a világ végén lelógattuk a lábunkat, és még sokáig gyalogoltunk a szűz hóban, mire a fűtetlen, de annál inkább mindenre és mindenkire ragadó budai földdel minket megjelölő bánya tárnáiban kötöttünk ki. Néhányan még gitárt is hoztak.
Ott hangzott el többek között az a karácsonyt idéző nóta, amelynek ma talán még aktuálisabb a szövege, mint egykoron, ha másért nem, mert ma ugyancsak beteg a világ.
Vigasságos, hangos, nagy örömünk támadt:
Megszületett Jézus a beteg világnak.
Felragyog immáron fényességes napja Isten irgalmának.

Örvendez a nap, hold, csillagok vigadnak,
Ô nagy örömükben fényesen ragyognak,
Hogy immár itt vagyon a mennyei váltság földi halandóknak.

Ádám, Éva egykor ízlelék az almát,
Megízleltük értük a bűnnek siralmát,
Míg e nap minekünk megmutatta Jézus mennyei irgalmát.

Fénylik az új csillag, angyalok röpdösnek,
Ékes dicséretet mondanak Istennek,
Békesség örömét, örök üdvösséget a jó embereknek.

Azért mi is néki mindnyájan örvendjünk,
Született Krisztusnak vígan énekeljünk
És az angyalokkal és a pásztorokkal glóriát hirdessünk.

Emlékezetem szerint Szilas Imre is köztünk volt már akkor, s ő rendezte az alkalom zenei részét.
Ám, ha már Szilas, akkor nem mulaszthatom el megemlíteni, hogy Karácsonyi beatmiséje korongját felteszem minden karácsonykor, és végighallgatom. Állítom, hogy hangzásvilága komplexebb, mint a későbbi törekvéseké.
Ma is teszik.
Legalább négy dala külön is megszólít.
- A Dicsőség légyen elementaritásával ragad meg.
- Az altató dal A szép szűz, Mária lírai szépségével, (Mária Klára unokát kellene vele altatni).
- Az Isten Báránya azért, mert Domi unoka kedvence, aki az óvodában is tisztán intonálta átöltözés közben, no meg azért, mert a kürthangzás a kíséret meghatározó eleme, ettől régi és mégis új egyszerre.       
A negyedik, az Istengyermek meg azért áll igen közel hozzám, mert egy alkalommal nekem kellett az orgonaszólamát eljátszani az egyetemi templomban. Nem előzte meg próba. A zenekar orgonistája közölte Tardy Lacival, hogy ő ezt az off-beates ritmust képtelen eljátszani. A szinkópák csakugyan visszatérően jellemzik a darabot, és ez tényleg az orgonistára van alapozva. Laci tudta, hogy én jól játszom ezt, s kivett a basszus-szólamból, hogy élesben játsszam az orgonán. Én úgy megijedtem, hogy nem mertem eltéveszteni a ritmust. Szépen lement a betétszám, nekem nagy örömet szerzett. Önmagáért is, meg ezért is szeretem olyannyira ezt a nótát.
 
 


 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8816792672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása