Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.01.12. 07:02 emmausz

Monotonia untat

Tuti, hogy még idézni fogom a Fratelli tuttit
Ahol most tartok az enciklika olvasásában, ott éppen egy olyan szövegbe botlottam, amely a jezsuiták lelkigyakorlatain rendszeresen elhangzik. „A szeretet egyre inkább a másik felé orientálódik, értékesnek, méltónak, kedvesnek és szépnek tartva őt.” Így kell(ene) egymásra tekintenünk.

Ám a személyesen túl is érdekes tanításokba botlottam. Pl.
Ha a globalizáció mindent egyformává akar tenni, mindent kiegyenlít, akkor minden ember és nép sajátosságait tönkreteszi. ... megfosztja a világot a színeitől, szépségeitől és végső soron emberiességétől. Mert a jövő nem monokróm,… szüksége van emberi családunknak arra, hogy megtanulja: Anélkül kell harmóniában és békében együtt élnünk, hogy egyformává válnánk!”
Elhamarkodottan mondtam, hogy nincs közöm hozzá.
Van, de még mennyire, hogy van.
Amikor (vagy 20 éve) a nemi különbségek eltagadását hangoztatta a gender-elmélet, a valóság kihipózásaként aposztrofáltam ezt az emberiség elleni merényletet, és egy viccel érzékeltettem.
Két süketnéma beszélget.
Az egyik megkérdezi: Ismered a Kovácsot?
A másik visszakérdez: A Kovácsot?
Mire az első: Kit?

Hipózás után:
1. sz. ember beszélget 2. sz., emberrel.
 Az 1. sz. ember megkérdezi a 2. sz. embert, hogy ismeri-e a 3. sz. embert.
A 2. sz. ember megismétli a kérdést az 1. sz.-nek: A 3. sz. embert?
Mire az 1. sz. ember: Hányas számú embert? 
Isten változatosságot hozott a teremtésbe, mégpedig meglehetősen végtelen változatosságot.
Az ember ezt érdekei mentén megpróbálja kijátszani.
Meg is nézheti magát, ha sikerül.
Már Cicero is tudta, hogy varietas delectat.
Azt meg én toldom hozzá, hogy monotonia untat.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1916810630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása