Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.01.14. 10:02 emmausz

Repeta

Repetitio est mater studiorum. Ismétlés a tudás anyja – ismétli az ókori római, a latinos műveltségű utókor – mindmáig.
Mit is ismétlünk?
Ki-ki a magáét.
- Ha hallod: gyerekek, nem tudom meséltem-e már nektek azt a viccet, hogy… erre az őszinte válasz az volna, hogy igen, és ahogy öregedsz, egyre sűrűbben meséled.
- Ha arra gondolok, a festőművész VD évtizedek óta egy témát dolgoz ki képein. Talán furcsállod. De még érdekesebb, hogy a tőle kért interjúk során rendre ismétlődő nyelvi formulákat használ, ettől még tarkább a kép.
- Nincs abban semmi furcsa, hogy a zeneszerzők scherzo-témákat dobnak fel, A téma, B téma, A téma, B téma, A téma váltják egymást. Sőt ismerik az ismétlőjelet is. Amikor úgy érzik, egy témát változatlan formában érdemes megismételni, csak ismétlőjelek közé teszik és kész.
- Amikor régi témáimból újra előhozok valamit: ismétlés. És megteszem, és megteszem.
- Az író se képes függetleníteni magától az ismétlést. Legkedvesebb novelláit újra kiadja a többiből válogatva. A költő ír egy borozó dalt, majd még egyet, s a sikeren felbuzdulva még néhányat. Rossz esetben kiderül, hogy nem is szereti a bort (pl. Petőfi).
- A festő-író, akit figyelmeztetnek, hogy ismétli történeteit. Nem törődik a kritikával, és továbbra is megteszi.  (Prokop P.) Előfordulhat, hogy olyan fontosnak tartja a témát, hogy újfent megfogalmazza, és mindig hasonló következtetésekre jut a leírások során.
- Emmerick Katalin leírja, hogy Jézus számtalan alkalommal mondja el frappáns paraboláit. Ezek csaknem azonos módon kerültek az evangéliumokba. Máté és Lukács pl. a miatyánkot írja le. Nem egészen azonos módon, de hasonlóképpen. Könnyen az lehet az oka, hogy Jézus nem ragaszkodott az azonos megfogalmazásra, és egyben Emmerick K. igazát hitelesíti. Számos helyen, számos alkalommal tanít. Elég arra gondolni, hogy a tanterv anyagait minden tanár kötelezően hozza, de mennyi árnyalatot tartalmaz megfogalmazásuk.
A muzsikusok ugyanazt a kottát látják, az interpretálásuk azonban meglehetősen különböző lehet.
A növények azonos géneket örökítenek tovább. Vagy ha mégse, mutánsok keletkeznek.
Ismétlés tehát a tudás anyja, a létező világ egyik alapjelensége, attributuma, ha nem is kizárólagosan az.    
   

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr616812752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása