Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.02.24. 21:18 emmausz

Az 50-es évekbeli háztömbünk (utcák 2.)

A házunk, ugye az Albert utcában volt, a tömböt a patak (Keserű ér), a Mohai út s a Csurgói út fonta körül.
A patak a Dunába torkollott, s keskeny földút futott mellette jobbról, balról. A jobb ösvényt jobbára gépfegyveres orosz katonák járták kettesével (patrul). Tán távíró vonalukat ellenőrizték, hogy nem készül-e valaki megrongálni. Nem örültünk jelenlétüknek, de mit is tehettünk volna. (Ma az ukránok nem örülnek nekik.) Mi a bal oldali ösvényt használtuk. Az kötötte össze utcánkat az Albertfalva-kitérő villamosmegállóval (Fehérvári út). A patakparti ösvény igen gyengén volt megvilágítva, és egy kukoricás övezte. Bizony zeneóráról hazajövet sokszor sötétben botorkáltunk rajta. Lehetett félni, de minek. Megjegyzem, sose ért baj bennünket, gyerekeket. Keskeny földcsík volt csupán a patak partja, és valahogyan mindig a víz felé lejtett. Ez megnehezítette a járást, különösen, amikor az esőzés sárossá tette.
Tőlünk nyugatra a Mohai út leledzett. Ez sok élményt nem jelentett, ritkán jártunk arra. Viszont néhány hete, amikor gondolkoztam az utcaneveken, jó negyedóráig tartott, mire beugrott: MOHAI ÚT.
Az északi oldalon apró macskaköves út futott ki a Fehérvári útra, a Csurgói út. Sokat jártunk arra. Gyárak működtek ott egy darabig. Messzebb a Stieber, közelebb az Alfa Laval Separator. Utóbbi svéd érdekeltségű: élelmiszeriparban használatos berendezéseket gyártott. Egy időben nagyanyám főzött a gyári munkásoknak.
Megemlékezek egy sérült nőről is, akit a környék csak Alfás Katinak nevezett. Ott végzett valamiféle munkát. Nyúlszája lehetett, mert nem tudott rendesen artikulálni. Szájbusz! – üdvözölt minket. Azért érdekes az ő személye, mert gondoskodtak róla, hogy megélhetése legyen. Tán anyagbeszerző volt, vagy udvari munkás. Nem tudom már.
Az Alfával szemben működött a Kiácz-féle kisközért. Persze államosították. Amikor mi oda jártunk vásárolni, akkor már Krausz kartárs vezette a boltot. Akkora szegénységben éltünk, hogy ünnepnek számított az áruk érkezése. Mindig akadt erős hangú ember, aki közhírré kiáltotta: Asszonyok, 4.60-as liszt érkezett a kisközértbe. Asszonyok, cukor érkezett a közértbe. Persze naponta kétkilós vekniket is szállítottak, amit kettévágtak, s ha valaki fél kilót kívánt venni, úgy szeletelték, hogy a héjából egyforma adagok jussanak a vevőknek. Ebből mindig veszekedés támadt: Ne Így vágja, hanem a sarkát kérem, mert kiszárad a kenyér. Ám a szabál, az szabál.
A teljesség kedvéért írom, hogy a közért mellett egy fatelep üzemelt. Ott lakott a Kuti család. A telep éjjeliőrének a fia olyan hajlékony gyerek volt, hogy a lábát a nyakába tudta akasztani. Bámultuk. A miénkkel határos utcasarkon laktak a Balogék, az utcánk túloldalán pedig a Novákék, kukoricásukat a Fehérvári út határolta. Valahol ott az út végén állt meg nyáron a jeges lovaskocsija. Jégcsákánnyal dolgoztak a jegesek. Egy tábla 7 ft-ba került volna, de nem adtak el senkinek egész táblát, csak darabokat. Sokkal több pénzt szedtek be ilyen módon, mint amennyi megillette volna őket.
Még megemlítem azt a kitérőben üzemelő tejcsarnokot is, amelybe csigalépcsőn kellett lemenni. Szuterén bolthelyiség volt. Engem gyerekként zavart a cégtáblája. Tej tejtermék. Talán nem volt a két szó között vessző. Nem értettem, minek kell megismételni a tej szót.
Ennyi.
Csapó!!!                

                            

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3317765620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása